На Житомирщині, зокрема на Звягельщині, безкарно вирубують ліси

На Житомирщині, зокрема на Звягельщині, безкарно вирубують ліси

\"НаДержавними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області виявлено незаконну вирубку декілька сотень вільхових дерев.
Наразі встановлюється, кому належить ця ділянка — лісокористувачам Коростенського, Народицького чи Малинського районів. Основна частина — територія земель запасу Обиходівецької сільської ради.
Як повідомляє «Репортер Житомира», головною проблемою є те, що цей ліс ніхто не охороняє, тому що він належить до земель запасу і не передбачає лісову охорону для таких ділянок, особливо у віддалених територіях області.
Державні інспектори підрахували розмір заподіяної шкоди. Ця сума — 654,192 тисячі гривень.
Лише за останній місяць у Житомирській області було виявлено три випадки незаконного зрубу дерев на землях запасу сільських і селищних рад. Загальна сума збитку — понад мільйон гривень.
Виявляється, що таких ділянок, які вважаються землями запасу в області, аж сімдесят тисяч гектарів. Вони не підконтрольні ні державному лісовому господарству, ні агролісовому фонду. Отже, фактично, нічиї, тому й вирізають такий ліс безконтрольно і часто безкарно.
Екологічна інспекція обіцяє посилити контроль за лісовими ділянками, які розташовані на землях запасу громад області, та закликає посилити контроль за наведеними лісовими насадженнями районні державні адміністрації, районні відділи міліції та органи місцевого самоврядування.
* * *

До речі, декотрі місцеві ЗМІ Новограда-Волинського повідомляли про вирубку дерев біля орендованих ставків, що в кінці вулиці Звягельської. А йдеться про колишнє урочище Генеральські дачі, де на початку двадцятого століття генерал Патаракі звів маєток і обсадив його деревами різних порід.
За останні дні березня зрізані десятки дорослих лип, дубів, кленів, які б могли ще рости сотні літ.
Так званий господар тієї ділянки запевняв, що цю землю отримав від Новоград-Волинської районної ради ще п’ять років тому під городи і, нібито, зрізав тільки кущі. Але ж це неправда. Знищена маса дерев.
А згідно зі ст.65 Адміністративного кодексу України та ст.238, 245, 247 Кримінального кодексу України, заборонена не тільки вирубка дерев, а й кущів. І такі дії підпадають під кримінальну відповідальність.
Разом із тим, навколо згаданих Генеральських дач «голої» землі — скільки завгодно. Бери дозвіл на неї і саджай картоплю… Тож, чому поклали око саме на цю затишну і мальовничу місцину, можна лише здогадуватися.
А ті городи, що використовуються ким завгодно в середині колишнього урочища поспіль багато років, можна було б віддати під спортивний майданчик, який планувався ще при створенні нового «смолківського» масиву, але так побудований і не був. На «Смолці» ж багато молоді. Ліпше би хлопці там ганяли м’яча, ніж тинялися побіля барів і смоктали пиво.
Підготував Микола МАРУСЯК
Фото Сергія ЩУРУКА