Міськрайонна комісія продовжує шукати винних у забрудненні річки Случ

Міськрайонна комісія продовжує шукати винних у забрудненні річки Случ

З метою виявлення джерел та визначення причин забруднення води у річці Случ, громадських та індивідуальних криницях, на території міста і району, розпорядженням міського голови та голови райдержадміністрації від 09.06.2015 р. №101(о)/254 було створено спеціальну комісію у складі представників міської ради, райдержадміністрації, Новоград-Волинського міжрайонного управління Головного управління Держсанепідемслужби у Житомирській області, Водоканалу, рятувальної станції, управління водного господарства, сільських рад.
При комісійному обстеженні берегів річки та при лабораторному дослідженні проб води, відібраних із річки Случ та рівчаків, що впадають у неї в межах с.Гульськ, встановлено, що погіршення якості води реєструвались:
— після впаду рівчака, який межує з територією ПП «Галекс-Агро»: індекс лактозопозитивних кишкових паличок у р.Случ нижче впаду рівчака становив 24 тис. куо/дм3, у самому рівчаку (в місці впаду стічних вод із ПП «Галекс-Агро») — 70 тис. куо/дм3 при допустимому — не більше 5 тис. куо/дм3; вміст заліза — 1,7 мг/дм3 при допустимому — не більше 0,3 мг/дм3;
— окрім того, з рівчака біля автомобільного мосту в с.Гульськ індекс лактозопозитивних кишкових паличок перевищував у 4,8 разів, вміст заліза становив 0,41 мг/дм3 при допустимому — не більше 0,3 мг/дм3.
Джерелом забруднення останнього рівчака можуть бути приймальні колодязі недобудованої господарсько-побутової каналізації в районі вул.Тернопільська, Зарічна, с.Гульськ. Під час роботи комісії були перевірені декілька приймальних колодязів біля будинків приватного сектору, але через відсутність централізованого водопостачання, тобто через недостатню кількість стічних вод, неможливо було перевірити надходження їх у вищевказані колодязі біля зазначеного рівчака.
За результатами лабораторних досліджень, якість води у р.Случ не погіршилась аж до впаду в неї рівчака біля понтонного мосту в с.Івашківка (на відрізку шляху від с.Гульськ до с.Івашківка джерел забруднення річки не виявлено). Індекс лактозопозитивних кишкових паличок у воді з рівчака перевищував у 14 разів допустимі показники.
У воді з річки Тня перед впадом її в р.Случ перевищений вміст заліза — 0,39 мг/дм3 при допустимому — не більше 0,3 мг/дм3.
Перевищень нормативних показників у місці міського водозабору (вище межі міста) не встановлено.
За результатами обстежень берегів р.Случ та лабораторних досліджень води направлені листи секретарю Гульської сільської ради, Суслівському сільському голові, виконавчому директору ПП «Галекс-Агро» про необхідність вжиття заходів щодо недопущення забруднення річки Случ.
При дослідженні води з річки Смолка вище міста Новограда-Волинського індекс лактозопозитивних кишкових паличок становив 6200 куо/дм3 при допустимому — не більше 5 тис. куо/дм3.
У 14 разів перевищував індекс лактозопозитивних кишкових паличок у воді з рівчака дренажних вод від старого сміттєзвалища. Ймовірними джерелами забруднення його можуть бути підключення систем господарсько-побутової каналізації приватного сектору по вулиці та провулках Тельмана, вул.Лянгуса.
Індекс лактозопозитивних кишкових паличок у воді з рівчака зливової каналізації по ІІ пров. Чехова перевищує в 480 разів, у 56 разів вище нормативних показників індекс колі-фагів, запах води — фекальний, вміст заліза перевищений у 13 разів, що підтверджує підключення господарсько-побутової каналізації приватного сектору до мереж зливової каналізації. Це небезпечно в епідемічному відношенні, може сприяти розповсюдженню інфекційних кишкових захворювань та істотно впливає на якість води в річці Смолка. Так, у воді з річки Смолка нижче впаду вищевказаного рівчака індекс лактозопозитивних кишкових паличок перевищував нормативи в 140 разів, у 4 рази більший індекс колі-фагів.
Перевищень допустимих показників у воді з річки Случ у районі міського пляжу з правого берегу не виявлено, тоді як із лівого берегу індекс лактозопозитивних кишкових паличок перевищував у 14 разів. У той же час скиду із системи зливової каналізації по вул. Щорса не було, індекс лактозопозитивних кишкових паличок у воді з річки Случ у районі вул. Щорса перевищував лише в 1,2 рази. Вказане свідчить про наявність можливих джерел забруднення річки в районі вул. Воїнів-інтернаціоналістів, а саме підключень господарсько-побутової каналізації приватного сектору до мереж зливової каналізації та рівчака.
За результатами роботи комісії будуть підготовлені матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності винних осіб за порушення природоохоронного законодавства.
Відділ благоустрою УЖКГЕ та КВ міської ради