Звернення міського голови за підсумками позачергової 29-ї сесії та 30-ї сесії міської ради

Шановні депутати, новоград-волинці! Хочеться, відчувається, сприймається нами чи ні, але ми підходимо до фінішу 5-річної діяльності в 6-ій каденції. Отож, готуємось до останніх акордів. А тому міськвиконком, всі структури готують підсумки (аналітику по сесіях, пленарних засіданнях, міськвиконкому, прийнятих рішеннях та їх виконання тощо).
Уже головою підготовлено проект політичного заповіту (текст); практично всіма підрозділами подано пропозиції до заходів по кожній галузі, сфері міської громади, господарства. Прошу депутатів долучитися! Ці матеріали вже внесені до порядку денного 31-ї сесії міської ради.
Буде підготовлена динаміка (в таблиці) нашої роботи за всіма основними показниками. Дуже важливо не розслаблятися всім нам і кожному, зокрема. Тим більше, що наближається турбулентна смуга — вибори, яка перетрясе нас усіх, якщо не проявимо кращих людських якостей. Можна і пересваритися, якщо здоровий глузд не переможе.
А сьогодні на сесії відбувся дебют низки претендентів на посаду міського голови, з чим я і вітаю громаду. Нам подали повчальний урок щодо господарювання. Будемо враховувати.
У надзвичайно складній економічно-господарській, суспільно-політичній ситуації, яка складається в Україні, міська влада, її керівництво, міськвиконком, більшість депутатів докладають всіх можливих зусиль для пом’якшення вкрай непопулярних урядових реформ і жорсткої кризи, страшних наслідків війни — прямої агресії Російської Федерації.
Підсумовуючи тяжкі, психологічно напружені останні (29-ту і 30-ту) сесії, зазначу, що ми зріємо, а, можливо, міліємо (через декілька місяців оцінимо).
Звичайно, одним із найбільш резонансних, пекучих питань стало різке підвищення тарифу на водовідведення.
Практично від безвихідного положення більшість депутатів, на жаль, не зуміли знайти вихід, прийняти безальтернативне і адекватне рішення і ціною коштів міського бюджету 7,5 млн. грн. виконати принципову вимогу НКРЕ (державної комісії з регулювання тарифів на енергоносії та житлово-комунальні послуги), що було передумовою суттєвого зниження вартості водоканалізаційного обслуговування (з 23,11 до 17 грн. за кубометр). Як надалі було б у 2016 і подальших роках, — показав би час.
Разом із тим, в силу надуманих причин, не принципових, не конструктивних, вузько корпоративних партійних інтересів низки депутатів, їх непідтримка внесеного проекту рішення поставили міську громаду на межу значного тягаря для сімейних бюджетів.
І це — дійсно наша зрілість чи обміління, ганьба! Ось ті, до десятка депутатів, самі це зробили, самі і використовують зараз, щоб «перевести стрілки» на міського голову.
Я тоді брав на себе відповідальність за 7,5 млн. грн., бо не досить правомірно це було робити. Зараз — признаюсь! Але ж вони і завалили.
Так, колеги, люди не роблять, не треба! Бог все бачить.
Враховуючи особливість ситуації, явну, деструктивну позицію зазначених представників партій, шоковий стан, який охопив відповідальних присутніх на сесії, категорично засуджую безвідповідальність своїх колег, розумом не сприймаю їх деструктивні дії та закликаю всю міську раду стрепенутися, згуртуватися, проникнутися особливою відповідальністю за життєзабезпечення міста! Раджу колегам набратися мужності і визнати свою помилку, але волі для цього не вистачає.
Так, я розумію, що не все так сьогодні є, як потрібно. Світ — недосконалий; а тим більше міське господарство, водоканалізаційне та його кадри й поготів. Але не такою ціною, не кривдою, а повсякденними трудами кожного маємо досягати потрібного.
Були б кадри, законодавчі права — я давно все поставив би на місця. Але є те, що є (і «шило на мило» міняти, трясти кадри, спеціалістів — не підійде), міжнародний кредит віддавати хто буде?
І дуже цікаво, що ті, хто у 2008-2009 роках його (кредит) залучив, проголосував, сьогодні плюють в обличчя нам, «переводячи стрілки». Не тут трясти як грушу! А буде набагато дієвіше звертатися до суду, до парламентської робочої комісії, до НКРЕ, до аудиту.
Вкотре підтверджую свою тверду позицію щодо безкомпромісного і жорсткого розцінювання кожного факту перешкоджання міській виконавчій владі у забезпеченні міста всім необхідним. Сьогодні є все (всі ЖК послуги, які в цілому, загалом для усередненої сім’ї є одними з найдешевших в Україні)!
Наразі, з наближенням виборів, особливо, створенням нових громадсько-політичних організацій, влада терпить масовані атаки, нападки, звинувачення; ми — затерзані запитами, вимогами, погрозами тощо. (Оце — зрілість!)
Заявляю:
Передвиборча кампанія, до якої ще далеко, має бути чистою, кожний претендент повинен відповідати людям на запитання: хто, звідки, що доброго зробив; що корисного зробить; звідки кошти; яку відповідальність буде нести у випадку бездіяльності, провалу. Це стосується і політичних партій. Доповідайте свої програми, переконуйте, здобувайте голоси. А прийдете до керма, отоді й побачимо.
Не сумніваюсь, що нинішня міська рада більшістю підтримає такі вимоги до учасників виборів.
Ще раз підтверджую свою безпартійність (!) і відсутність будь-яких зобов’язань, боргів перед будь-ким, крім Господа Бога.
У зв’язку з наближенням виборів у жовтні цього року та відповідними процесами, які все більше проявляються, оголошую мораторій на «блатні», корисливі, нахабні, підкупні, звабливі звернення, вимоги, дії щодо приватних, корпоративних, ін. шкурних проблем. Ніхто не використає момент і не урве недозволене! 4,5 роки для цього не було і останніх 4 місяці — не буде будь-яких можливостей. Хто із команди піддасться спокусі, — буде викинутий, як кошеня.
Прошу і вимагаю: не пробувати мене перетягнути, схилити, звабити до якихось домовленостей (сепаратних, партійно-штабних, шкурних, корпоративних, блокових ні політикам, ні кандидатам), спровокувати на якісь злі дії. Я не опущуся до низості; мене з собою ніхто не посварить, я казав і буду казати правду, якою б гіркою вона не була.
І хай ніхто не тисне, не шантажує, не лякає! Я боюся уже одного, що уже нічого не боюся! І дальше, ніж на вибори, і мене, і усіх нас, ніхто не пошле!
Ніякі партії та їх мітинги не примусять міського голову, міськвиконком діяти протизаконно. Навпаки — до суду будуть спрямовані подання на незаконні дії тих, хто зловживає довірою людей, провокує їх на стихійні дії. І пам’ятайте: я — також людина, громадянин, посадовець, свою честь буду захищати.
Ось так мене, шановні громадяни, провокують говорити, реагувати, захищатися, не мовчати! І так буде! А після виборів переросте в потужний аналіз дій і словоблуддя персон.
Особисті подальші дії Загривого В.І. будуть адекватні життю, процесам; а це — нечувані і небачені зміни, реформи.
Допоки я є на чолі громади, шановні колеги, громадяни, місто матиме все, для більш-менш нормально-терпимого у цій ситуації буття. А панікерів прошу залишатися на узбіччі і не лякати, не смішити людей.
Ніхто не зупинить і не завалить роботу всіх міських комунальних підприємств, бюджетних закладів. Всю відповідальність за це ніс, несе і буде нести чинний голова.
І знайте: тарифи, як і ціни на продукти, товари в торгівлі, як і курс гривні до долара і євро, міськвиконком не формує.
Треба всім враховувати, що, чим ближче до виборів, тим більший буде градус суспільства і нашої громади; тим безглуздішими у багатьох випадках будуть вислови, в тому числі на адресу влади; але тим твердішою будете відчувати її руку, управління.
Новоград-Волинський — це на сьогодні уже «лакомка», більш-менш добре складене, забезпечене всім необхідним місто. І міська громада заслуговує на високо відповідальну владу і наших послідовників, яким сам особисто та міська рада шостого скликання передамо свій політичний заповіт для продовження добрих справ і позитивних змін.
Слава Україні!