Захворюваність раком матки постійно зростає

Рак матки є найрозповсюдженішим видом раку жіночих статевих органів, який займає останнє місце серед цих захворювань у якості причин смерті тому, що виявляється зазвичай на ранніх стадіях, хвороба добре піддається лікуванню.
В останнє десятиліття захворюваність раком тіла матки постійно зростає, що, мабуть, пов’язано зі збільшенням подовження життя жінки і їх перебування в періоді постменопаузи. Рак тіла матки виникає в основному у постменопаузі, середній вік пацієнток складає 60-62 роки, протягом життя раком ендометрію хворіє 2-3% жінок.
Симптоми раку тіла матки у деякій мірі залежать від менструальної функції. Рак ендометрію може проявитися значними, тривалими менструаціями, часто нерегулярними, ациклічними кровотечами.
Однак у 75% випадків рак матки виникає у жінок в постменопаузі, що обумовлює кров’янисті виділення зі статевих шляхів, які називають кровотечами в постменопаузі. Вони можуть бути незначними, мажучими або сильними. Крім кров’янистих виділень, у хворих можуть бути гнійні виділення, болі внизу живота, попереку.
У постменопаузальному віці ризик виникнення раку ендометрія збільшують такі фактори:

  • ранній початок менструальної функції;

  • пізнє настання менопаузи;

  • ожиріння;

  • наявність цукрового діабету і підвищення артеріального тиску;

  • колоректальний (прямої кишки) рак у пацієнтів чи близьких родичів;

  • народження однієї дитини чи відсутність дітей;

  • безплідність, нерегулярні місячні.


Частота раку ендометрію у жінок, які приймають протизаплідні препарати, на 50% нижча, порівнюючи з жінками, які не приймають такі препарати.
Поява значних серозних болей у жінок похилого віку, без наявності даних щодо запальних захворювань матки, піхви, шийки матки, — характерні для раку тіла матки. Розвиток захворювання може супроводжуватись значними водянистими виділеннями (лейкорея). Болі — пізній симптом захворювання. Найчастіше буває внизу живота і попереково-крижовій ділянці, носить переймоподібний або постійний характер.
При підозрі на рак ендометрію для встановлення точного діагнозу необхідно пройти низку діагностичних процедур, на які направляє онкогінеколог або акушер-гінеколог.
На базі Новоград-Волинського гінекологічного відділення та жіночої консультації при підозрі на рак ендометрію проводиться обов’язкове цитологічне дослідження із порожнини матки, діагностичне вишкрібання порожнини та цервікального каналу матки, УЗО. Значним досягненням у діагностиці раку ендометрію є гістероскопія з прицільною біопсією. Цей метод дозволяє візуально визначити місце розташування пухлини, її розповсюдженість та зробити біопсію і верифікацію діагнозу. Такий апарат є в нашому гінекологічному відділенні , що значно покращує діагностику раку ендометрію.
За 6 місяців 2015 року поставлено на облік 7 жінок з раком ендометрію. Всього знаходиться на обліку 150 жінок.
З метою раннього виявлення раку, ендометрію необхідно використовувати патогенетичний підхід до оцінки факторів ризику: безпліддя, ановуляція та ановуляторні кровотечі в пременопаузі, естрогенний тип вагінального мазка в постменопаузі, міома матки, генітальний ендометріоз, гіперпластичні процеси ендометрію, ожиріння, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба. Особливо небезпечним є поєднання 3-х і більше факторів ризику.
Від себе хочеться сказати вам, дорогі жінки: бережіть себе, любіть себе, не чекайте, коли вам щось заболить, привчіть себе відвідувати гінеколога раз у півроку, і, мені здається, що ваших проблем зі здоров’ям буде набагато менше.
Л.БІЛОШИЦЬКА, онкогінеколог міськрайТМО