Міністр охорони здоров’я України перевірив у Новограді ситуацію з вакцинами

Міністр охорони здоров’я України перевірив у Новограді ситуацію з вакцинами

Олександр Квіташвілі з робочим візитом відвідав Новоград-Волинський у вівторок, 18 серпня. Попри те, що ще 2 липня він подав заявку про відставку через суперечності з пропрезидентською фракцією у парламенті, — до розгляду питання у Верховній Раді України він залишається діючим міністром галузі. «Якщо я є останнім каменем спотикання, через який гальмуються реформи охорони здоров’я, то я готовий піти», — заявив грузинський реформатор. Разом з тим, він не проти залишитися в Україні, щоб реформувати медицину.
Відмінність Олександра Квіташвілі від більшості українських високопосадовців стала відчутною вже з першої хвилини його приїзду у Новоград. Найперше тому, що міністр пересувається на звичайній іномарці — середнього класу, аніж, скажімо, в обласного чиновника, який його зустрічав, по-друге — навіть працівники ДАІ, котрі працювали на в’їзді у місто під час приїзду, не були повідомлені про прибуття міністра. Жодних кортежів із сиренами — лише одна супроводжуюча машина із журналістами. Головний лікар міськрайТМО Василь Борис та директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Олександр Торбас запросили поважного гостя на екскурсію у лікарню.
Мета приїзду міністра полягала у перевірці реальної ситуації із залишками вакцин та лікарських засобів — для ефективного перерозподілу ліків під час державних закупівель. Окрім Новограда, Олександр Квіташвілі відвідав того дня медичні заклади районного рівня Рівненської та Київської областей.
— Ситуація складна із забезпеченням вакцинами в усіх областях, але є такі, що ефективно справляються із її вирішенням. Є області, які додатково виділяють кошти на місцях на закупівлю вакцин та ліків, яких не вистачає, координують ситуацію у всіх лікарнях та ефективно розподіляють залишки. Якщо говорити про те, з якими вакцинами є найбільша проблема, то всюди ситуація більш-менш однакова — є нестача вакцини БЦЖ, АКДП, від поліомієліту, оскільки вони протягом багатьох років не закуповувалися в Україні зовсім або у потрібному обсязі, згідно з календарем щеплень», — зазначив Олександр Квіташвілі.
Василь Борис розповів про реформи у міськрайТМО, на базі якого заплановано створити госпітальний округ, за словами головного лікаря, — «у якості еталону для всієї України». У зв’язку з цим міністру показали реконструйовані відділення лікарні та розповіли про запаси вакцин. Загальний стан з їх забезпеченням медики характеризують сьогодні, як поганий. Говорять, що нестача вакцин загрожує епідемією дифтерії, коклюшу, поліомієліту. Така ситуація триває впродовж 3-4 останніх років, а план щеплень виконано у нас цьогоріч лише на 21%.
— Це — системна проблема, — пояснив міністр. — Більше грошей іде на інтереси фармацевтичних компаній, аніж людей. Якщо би Україна закуповувала вакцини через міжнародний дитячий фонд ООН «Юнісеф», як ми запланували зробити у цьому році, то це було би на 1,5 мільйони доларів дешевше, аніж зараз. Нікого не хочу звинувачувати, але різниця в ціні у 30% означає, що на набагато меншу кількість дітей купуються вакцини. Досі ми не знали навіть, які запаси вакцин і життєво необхідних ліків у нас є. Цього року вперше змогли зібрати цю інформацію. Раніше ми купували препарати, виходячи з кількості коштів, потім змінювався курс долара. Наприклад, потрібно було торік 1,5 мільйони доз БЦЖ, а через зміну курсу купили… 100 тисяч. Ці проблеми треба ліквідувати, і ситуація зміниться. Тому поїхали «на місця», щоб дізнатися про запаси і потреби. Закупівлі, які робить держава, повинні здійснюватися прозоро і чесно.
— Якщо вакцини будуть завезені за спрощеною системою, як запропонувало нам МОЗ, то до кінця року ми зможемо закрити питання недостачі вакцин, — підсумував директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Олександр Торбас.
Міністр погодився з тим, що ставлення до вакцинації в Україні часто незадовільне. На його думку, провина у цьому лежить і на журналістах, мовляв, інформаційна кампанія налаштувала батьків ставитися з осторогою до щеплень. Коли у 2009-му в Україні був пік негативної реакції, то в історії Грузії були найнижчі показники вакцинації. А у цивілізованому світі вакцинація не обговорюється.
Зміг побачити міністр і черги у дитячому відділенні лікарні, і скарги матерів на малу кількість лікарів, і на двогодинні очікування з маленькими дітьми під дверима. Зміг побачити і розпочате будівництво хірургічного комплексу, зведення якого, за початковим кошторисом, потребувало 63 мільйони гривень. На сьогодні освоєно 4 мільйони, але зараз будівництво призупинене. Скільки воно коштуватиме далі, при нинішніх цінах, і коли буде відновлене, — питання риторичне. Міністр на це відповів:
— Є 100 тисяч населення міста і району, є оптимальна кількість ліжок для пацієнтів, тож проблеми із пацієнтами немає. Зараз держава переходить на принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Якщо би у мене були гроші, то я би приїхав у таке місто, спитав, чого тут не вистачає? Хірургічного комплексу? Вклав би пару мільйонів доларів, побудував — і працюй. Це нормально.
Попри існуючі проблеми, резюме Олександра Квіташвілі було доволі оптимістичним:
— Був приємно здивований тим, що побачив. Гарні відремонтовані відділення, дуже багато вкладено зусиль. Ситуація з вакцинами не відрізняється від ситуації в країні загалом, але у вас намагаються вирішувати проблему. Видно, що місцева влада серйозно займається медичною галуззю, виходячи з грошей, які виділяють. Порівнюючи з аналогічними містечками, ви вигідно вирізняєтеся. Проблем теж дуже багато, їх потрібно вирішувати. Я дуже сподіваюся, що нові закони, запропоновані нами, будуть прийняті. Це дасть владі та керівництву лікарні рухатися вперед. А державні закупівли вакцин ми будемо максимально переносити на міжнародні організації.
Ситуація з вакциною від поліомієліту вже вирішена, — повідомляє прес-служба на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України, яке вже отримало за кошти канадського уряду від міжнародного дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), в якості гуманітарної допомоги 1,1 мільйон доз вакцини проти поліомієліту(ІПВ) та 3,7 мільйони доз вакцини проти поліомієліту (ОПВ), французького виробництва. Ці вакцини будуть розподілятися у регіони України вже восени.
Стосовно закупівель інших необхідних вакцин, МОЗ буде проводити закупівлі через міжнародну організацію ЮНІСЕФ. На сьогодні Міністерство вже передало ЮНІСЕФ всю необхідну інформацію зі 100% потребами для опрацювання.
Міністр охорони здоров’я України також наголосив, що сьогодні органи місцевої влади можуть і повинні ухвалювати рішення про закупівлю лікарських засобів за рахунок місцевих бюджетів.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Сергія ЩУРУКА