Хроніка 5/2016

У НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКОМУ РАЙОНІ У ДТП ЗАГИНУВ МОЛОДИЙ ЧОЛОВІК
23 січня, близько 15:15, у с.Степове Новоград-Волинського району, водій автомобіля марки «Фольксваген-Транспортер», 24-річний житель району, рухаючись із м.Новоград-Волинський у напрямку с.Ярунь, не впорався з керуванням та виїхав за межі проїжджої частини, де скоїв наїзд на дерево.
Внаслідок ДТП водій від отриманих тілесних ушкоджень загинув на місці події. Нині триває з’ясування всіх обставин.
Упродовж минулих вихідних на Житомирщині сталося 5 ДТП: 2 людей загинули, 4 — травмовано.
Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області

ЗАТРИМАЛИ ЗЛОДІЯ, КОТРИЙ ВИКРАВ ПОНАД ПІВТОННИ КУКУРУДЗИ
9 мішків насіння кукурудзи на понад 2 тисячі гривень за ніч виніс із нежилого будинку свого односельчанина житель Новоград-Волинського району. Половину викраденого молодик устиг продати, іншу — в нього вилучили правоохоронці. Триває досудове розслідування.
До Новоград-Волинського відділу поліції звернувся житель с.Пилиповичі, повідомивши про крадіжку зі свого старого нежилого будинку.
На місці події працівники слідчо-оперативної групи з’ясували, що всередині будівлі господар зберігав самотужки зібране насіння кукурудзи. Однієї ночі хтось потрапив до приміщення, пошкодивши вікно, і виніс більшу частину врожаю.
Від місцевих жителів правоохоронці дізналися, що напередодні люди бачили односельчанина, який настирливо крутився біля домоволодіння заявника. Згодом з’ясувалося, що цей же молодик продав ще одному селянину декілька мішків кукурудзи.
Перевіряючи інформацію, поліцейські поспілкувалися з 19-річним місцевим жителем, і той зізнався у вчиненні крадіжки. Парубок розповів, що за ніч виніс із чужого приміщення 9 мішків насіння, частину з яких уже продав. Решту — близько 300 кг кукурудзи — правоохоронці вилучили за місцем його проживання.
Нині за фактом крадіжки, поєднаної з проникненням у приміщення (ч.3 ст.185 ККУ), відкрито кримінальне провадження. За чинним законодавством парубкові може загрожувати ув’язнення на строк від 3 до 6 років.
Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ НАРКОТИКИ У ДВОХ ЗВЯГЕЛЬЧАН
Чоловіки були затримані правоохоронцями на вулицях міста. Під час зовнішнього огляду поліцейські виявили у них наркотичні речовини, які вилучено та направлено на дослідження. Розпочаті кримінальні провадження.
Близько 17:00 на одній із вулиць райцентру працівники кримінальної поліції зупинили підозрілого чоловіка. Під час зовнішнього огляду у 42-річного звягельчанина правоохоронці виявили медичний шприц, частково заповнений рідиною коричневого кольору.
Того ж дня, близько 20:00, поблизу залізничного вокзалу поліцейські затримали 34-річного місцевого жителя. Він також мав при собі медичний шприц із темною рідиною.
Як з’ясувалось, обидва затримані є наркозалежними. Старший із чоловіків раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки та зберігання наркотичних засобів.
Усе вилучене нині направлено на експертне дослідження. За обома фактами незаконного зберігання наркотиків без мети збуту (ст.309 Кримінального кодексу України) розпочаті кримінальні провадження. За чинним законодавством дане правопорушення карається штрафом, виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням або позбавленням волі строком до 3 років.

Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області


20-РІЧНОГО ХЛОПЦЯ ПОЗБАВЛЕНО ВОЛІ НА 5,5 РОКІВ ЗА ПОБИТТЯ РІДНОГО ДІДА ТА ВИКРАДЕННЯ ГРОШЕЙ
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою підтримано державне обвинувачення у кримінальному провадженні за фактом нанесення онуком своєму дідові тяжких тілесних ушкоджень, за ч.1 ст.121 та скоєння крадіжок — за ч.3 ст.185 КК України.
Двадцятирічного жителя Романівського району обвинувачено в тому, що влітку минулого року, прийшовши до свого 80-річного діда, він почав вимагати гроші для розваг, а коли йому було відмовлено, то жорстоко побив літню людину та викрав 11 тис. грн.
У судовому засіданні обвинувачений повністю визнав свою вину та розповів про обставини скоєння злочину.
Вироком Романівського районного суду за сукупністю злочинів обвинуваченому призначено покарання у виді 5 років і 6 місяців позбавлення волі.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПРОКУРАТУРА ЖИТОМИРЩИНИ ЗАКІНЧИЛА РОЗСЛІДУВАННЯ ДТП, ЩО СТАЛАСЯ ЗА УЧАСТЮ СУДДІ У м.ОЛЕВСЬК
Слідчим відділом прокуратури Житомирської області закінчено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом скоєння дорожньо-транспортної пригоди, що спричинила смерть потерпілого, за ч.2 ст.286 КК України.
Суддя обвинувачується у тому, що, керуючи легковим автомобілем, у вересні минулого року у м.Олевськ, порушив правила безпеки дорожнього руху та, виїхавши на зустрічну смугу, зіткнувся із мотоциклом, за кермом якого був 21-річний місцевий житель. Від отриманих тілесних ушкоджень хлопець помер.
Наразі обвинувальний акт у кримінальному провадженні затверджено і скеровано до суду.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

СБУ ВИКРИЛА МЕХАНІЗМ ЗАВДАННЯ МІЛЬЙОННИХ ЗБИТКІВ ДЕРЖБЮДЖЕТУ
Співробітники Управління СБ України в Житомирській області викрили механізм завдання збитків Держбюджету на більше, ніж дев’ять мільйонів гривень при реалізації торфу.
Посадовці місцевого підприємства, що входить до структури одного з державних концернів, продали протягом 2013-2015 років двом комерційним фірмам майже п’ятдесят три тисячі тонн торфобрикету. Продукція реалізовувалася за цінами, вдвічі-втричі нижчими за її фактичну собівартість. Потім підприємці перепродавали торф за ринковими цінами.
Співробітники спецслужби ініціювали внутрішній аудит фінансово-господарської діяльності підприємства, який оцінив збитки від дій посадовців у 9,4 мільйона гривень.
Відкрито кримінальне провадження за ст.191 Кримінального кодексу України.
Тривають оперативно-слідчі дії для встановлення інших можливих фактів завдання збитків державі посадовцями підприємства.
Прес-група УСБ України в Житомирській області

СБУ ЗА ХАБАРНИЦТВО ЗАТРИМАЛА ПОСАДОВЦІВ ВИПРАВНОЇ УСТАНОВИ
Співробітники Управління СБ України в Житомирській області, спільно з прокуратурою та внутрішньою безпекою Державної пенітенціарної служби, викрили корупційну схему, яка діяла в одній із виправних установ.
Заступник начальника виправної колонії та начальник відділення соціально-психологічної служби організували системне вимагання грошей від родичів ув’язнених. Майор та капітан внутрішньої служби за винагороду гарантували позитивне вирішення питання щодо застосування до засуджених умовно-дострокового звільнення.
Розмір хабара залежав від важкості інкримінованого засудженим злочину та становив у середньому до десяти тисяч гривень. За окрему «таксу» службовці також забезпечували ув’язненим сприятливі умови відбування покарання.
Для одержання грошей офіцери відкрили карткові рахунки у банківській установі, на які родичі засуджених перераховували обумовлену суму. За оперативними даними, протягом останнього року вони отримали понад 150 тисяч гривень.
Під час обшуків помешкань та робочих кабінетів посадовців виправної колонії правоохоронці вилучили банківські картки, що використовувалися у злочинній схемі, та виписки до них.
Відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.368-2 Кримінального кодексу України.
Тривають обшуки та невідкладні слідчі дії зі встановлення всіх фактів отримання хабарів посадовцями.
Прес-група УСБ України в Житомирській області