Як уникнути конфліктів між дорослими та підлітками?

Проблема відносин батьків і дітей — вічна. Навіть, якщо існує певна гармонія, то час від часу все ж виникають ситуації, що ускладнюють відносини, спричиняють непорозуміння, сварки. А що робити, якщо у батьків та дитини — діаметрально різні погляди на життя, і конфліктні ситуації виникають чи не щодня? Із цим запитанням до нас нерідко звертаються читачі, тож за порадою ми звернулися до фахівця міського Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Н.В.ТРОЯНОВСЬКОЇ:
— Уміти пристосовуватися до умов соціального середовища необхідно людині будь-якого віку. Вікові особливості підлітка часто ускладнюють його адаптацію у різних соціальних умовах. Старший підлітковий вік — це час довготривалого переходу дитини до дорослості. Він характеризується фізіологічними змінами, інтенсивним процесом психічного та особистісного розвитку. Зміни, які відбуваються з підлітком, усвідомлюються ним та переживаються, у нього формується нове ставлення до себе, змінюється самооцінка. У цей період розвитку особливого значення для підлітка набуває спілкування з однолітками. Проте актуальним залишається благополуччя у стосунках із дорослими. Те, наскільки вони розуміють і приймають його.
Етичні та моральні переконання формуються під впливом різних чинників, тому — дуже різноманітні. Часто формуються помилкові, незрілі і, навіть, аморальні уявлення. Підлітки схильні обирати своїми кумирами сильних, мужніх, сміливих людей. Привабливими для них можуть стати не тільки книжкові пірати і розбійники, але й цілком земні місцеві хулігани. Наслідуючи їх, підлітки, самі того не розуміючи, часом переходять небезпечну межу, за якою сміливість обертається жорстокістю, повага до себе — насиллям над іншими.
Холодність, відчуженість батьків у ставленні до підлітка, конфлікти між батьками, фізичні покарання мають негативний вплив на формування свідомості. Щоб завоювати довіру і повагу підлітків, уникнути негативних наслідків дорослішання, слід поважати індивідуальність кожної дитини, підтримувати її прагнення до самостійності. Допоможуть у цій ситуації максимальне спілкування, розуміння. Також необхідно розвивати у підлітка відчуття турботи про інших людей.
Пам’ятайте, що у дорослих діти найперше хочуть бачити друзів і порадників. А що може бути краще, ніж такий подарунок від люблячих батьків?
Підготувала Юлія КЛИМЧУК