Суд через 6 років виніс вирок житомирській судді-хабарниці: 5 років в’язниці з конфіскацією

Суддю Житомирського районного суду Житомирської області, яка у 2010 році вимагала та отримала хабар у розмірі 2,5 тисячі доларів за прийняття рішення на користь однієї зі сторін, засудили до 5 років позбавлення волі. Рішення Погребищенського районного суду Вінницької області від 15 квітня 2016 року опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень.
Головуючим суддею зазначений Бойчук О.Г., участь у відкритому судовому засіданні взяли також 6 прокурорів.
У матеріалах вироку йдеться, що обвинувачена — уродженка м.Булаєво (Казахстан), громадянка України, з вищою освітою, вдова, на утриманні неповнолітніх дітей не має, обіймає посаду судді Житомирського районного суду Житомирської області, раніше не судима. Цивільну справу за позовом ТОВ «Кентавр» до свого провадження суддя Житомирського районного суду прийняла 6 листопада 2009 року.
У квітні-травні 2010 року обвинувачена у три етапи, за місцем своєї роботи у Житомирі по вул.Щорса (тепер Покровська), отримала за винесення ухвали про забезпечення позову ТОВ «Кентавр» та прийняття судового рішення про його задоволення 2400 доларів США, що за офіційним курсом Національного банку України на той час складало 19022,11 грн.
«Після одержання останньої частини хабара в сумі 1000 доларів США суддя була затримана працівниками Управління Служби безпеки України у Житомирській області, а зазначені грошові кошти у неї вилучені», — йдеться в матеріалах справи.
Суддя свою винуватість визнала частково, оскільки вважає, що гроші отримала не як хабар, а як оплату за виконання роботи, яку б належало виконати представнику позивача у цивільній справі за позовом в інтересах ТОВ «Кентавр».
Суд визнав підсудну винною у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.368 КК України (в редакції закону, що діяв на час вчинення злочину), та призначив покарання у вигляді позбавлення волі на строк 5 років із позбавленням права обіймати посади, пов’язані з виконанням функцій держави щодо здійснення правосуддя на 2 роки та з конфіскацією усього належного їй на праві приватної власності майна. Також суддю позбавляють 3 кваліфікаційного класу судді. Міру запобіжного заходу до вступу вироку в законну силу залишають попередню — підписка про невиїзд.
Житомир.info