ЩОБ ВАШЕ ДИТЯ БУЛО ЗДОРОВИМ

У сучасному національному акушерстві з метою підвищення усвідомленої відповідальності батьків за народження дитини введено поняття «відповідального батьківства», розуміння того, що вагітну жінку та її сім’ю слід готувати не лише до пологів, а значно ширше — до батьківства.
Завданням тих, хто супроводжує жінку під час вагітності та пологів, є якісна підготовка її до виконання материнських функцій і обов’язків, розуміння материнського ставлення та почуттів, психологічного відчуття дитини, розуміння її, здійснення своїх дій відповідно до прав і потреб внутрішньоутробного зародження життя, відчуття материнства.
За останнє десятиріччя як у нашій країні, так і за кордоном відзначається підвищена зацікавленість проблемою приматології (наука про внутрішньоутробний плід і дитину до 28 діб). Серед іншого, це пов’язане з необхідністю пошуку способів припинення тенденції зростання кількості новонароджених з нервово-психічними розладами, що відзначається повсюдно.
Причин цього явища безліч. З одного боку — це успіхи медичної науки, що сприяють зменшенню смертності дітей з патологією, яка в минулі роки була несумісна з життям, з іншого боку — відношення матері до своєї вагітності. Крім того, до причин, що сприяють збільшенню різних відхилень у новонароджених, можна віднести погіршення екології, зростання кількості вагітних, які вживають алкоголь, наркотики, курять.
Окремо потрібно зауважити, що жінки мало цікавляться своїм здоров’ям до моменту планування вагітності, дуже низький відсоток подружніх пар, що обстежуються перед тим, як запланувати вагітність. Нерідко вагітна жінка обстежується в пізньому терміні, коли вже виявлені проблеми вирішувати неможливо.
За 2008 рік виявлено вад розвитку плода при УЗД у 9 жінок.
Про яку мораль майбутньої мами можна говорити, коли вагітна заявляє, що не цікавиться станом своєї, ще не народженої, дитини, що має бути, то буде... А де ваша моральна відповідальність, батьки, перед вашою дитиною, коли вона народжується інвалідом, ВІЛ-інфікованою, коли з перших днів життя їй призначається лікування з приводу вродженого сифілісу, коли жінка народжує дитину з гіпотрофією, а їх за минулий рік було — 5,5-4,7%. Сьогодні, проти 2007 року, 3,1-2,9%, що третє тисячоліття і наш інтелект сягнув далеко в еру комп’ютерних, космічних і т.д. технологій. До пологового стаціонару Новоград-ВолинськогоТМО надійшло вагітних з проблемами венеричного характеру за 2007 рік — 7; за 2008 рік — 19 жінок, які хворіли на сифіліс. Це вагітні! Інфекції, що передаються статевим шляхом, ще плюс 24 за 2008 рік. Жінки в стані алкогольного сп’яніння 2007 рік — 7, ще 12 — в 2008 р.
Про яке здорове покоління може йти мова, коли в сім’ї є гроші на алкоголь, але немає на вітаміни і фрукти вагітній, є гроші на цигарки і відсутні на повноцінне харчування.
Окремо зауважу, що за 2008 р. жінки, які курять під час вагітності і періоду вигодовування дитини, — непоодинокі випадки, а майже стихійне явище.
Маю надію, що ця стаття не залишить байдужими майбутніх мам, татусів, бабусь і дідусів. Цю серйозну справу потрібно продовжувати всім, адже діти — вони наші, і ми їх любимо.
Н.БАБЕНКО, завідуюча пологовим відділенням