Справу передали до суду. Нападник повернувся в місто

Справу передали до суду. Нападник повернувся в місто

День психічного здоров’я відзначають у світі 10 жовтня. Близько мільярда людей живуть із психічними розладами, з них в Україні — 8 мільйонів. Кожна сьома людина у світі є або параноїком/шизофреніком, або схильна до депресій чи алкоголізму.
Через війну цьогоріч офіційної статистики в Україні поки не оприлюднено. Якщо зважати, що після тривалої пандемії коронавірусу на нас чекала страшна війна — із втратою рідних, житла та роботи, і вона досі триває й вбиває наших людей, то рівень стресу в нас — надзвичайно високий.

Саме стреси часто провокують хвороби психіки, але не у всіх вони пов’язані з воєнними подіями. До цієї теми ми змушені були повернутися в газеті після того, як наш журналіст став жертвою нападу і отримав тілесні ушкодження від неадекватного 26-річного мешканця міста.

Як виявилося, хлопець хворіє з 2012 року, не проходить належного лікування, а тому буває небезпечним. Про це розповідають свідки, які бачили його напади агресії. За словами близьких, причина — в тому, що хворим сином не опікується мати. А якщо опікун отримує кошти від держави на лікування, але не опікується хворою людиною, то хіба контролюючим органам не слід із цим розібратися?

Ми привернули увагу громади та правоохоронців до цього випадку через нашу газету і Фейсбук. У результаті — нападника на другий день було відправлено на лікування у спеціалізований обласний заклад.

Аби наступного разу цей молодик не напав ще на когось, і не завдав більшої шкоди чиємусь здоров’ю чи життю (як сталося торік біля «Арцаху», коли неосудний чоловік вбив жінку), журналіст написала заяву в поліцію.

Було проведене слідство, зібрані докази. Зараз справу направлено до суду. Чи вирішить він цей випадок небезпечним для оточуючих і яке передбачить покарання — наразі говорити зарано.

Чоловік, який скоїв убивство біля «Арцаху», теж перед тим неодноразово виявляв агресію до інших, але поки не вбив — ніхто не міг примусити його лікуватися. Тепер він пожиттєво проходитиме примусове лікування у стінах спеціалізованого медзакладу.

За даними міськрайТМО, на обліку в нашій громаді нині перебуває 1523 людини з психічними діагнозами. У цьому році пролікованих — 605, з них стаціонарно — 81. Уперше виявлених — 83.

Начальник управління охорони здоров’я міської ради Алла Боришкевич не поділяє хвилювань про дефіцит фінансування психлікарень, про які раніше часто говорилося в пресі.

— Обласна психіатрична лікарня фінансується відповідно до норм: чим більше хворих — тим більше коштів. Проблема в іншому — у медичних показах до госпіталізації. Є багато юридичних моментів, на які лікарні тепер не можуть впливати. Але я не чула такого, щоб комусь відмовили в лікуванні.

Зміни до закону «Про психіатричну допомогу» були прийняті тому, що відбувалися зловживання психічними діагнозами, коли окремі люди прагнули визнати недієздатними своїх близьких, аби вирішувати особисті фінансові питання. Тому тепер процес ускладнений. Навіть батьки не можуть дитину примусити лікуватися до 14 років, якщо дитина сама не хоче. Ми з цього приводу писали листи, щоб внесли зміни, але нічого не добилися.

Має бути згода пацієнта лікуватися. Якщо він визнаний недієздатним — тоді потрібна згода його опікуна. Рішення суду про примусове лікування буде лише в тому випадку, якщо людина своїми діями несе загрозу для оточуючих.

Якщо пацієнт агресивний, поводиться неадекватно, то необхідно викликати поліцію, у супроводі якої людину привозять у приймальне відділення, де оглядає психіатр і виписує направлення на лікування. А далі суд має винести рішення, що примусове лікування — законне. Ми йдемо до європейських стандартів надання допомоги, і вони так передбачені в Європі, — підсумувала Алла Боришкевич.

Поки справу з Новоград-Волинського РВП передали до суду, нападник із психічним захворюванням через три тижні вийшов із лікарні. Тепер він ходить вулицями міста. А ми чекатимемо остаточного рішення по справі в суді.

Юлія КЛИМЧУК