На концерті гурту «Kozak SYSTEM»  у Звягелі зібрано 60 тисяч грн для ЗСУ! Одну з пісень разом із «Козаками» заспівав наш постійний читач Сергій Орлов

На концерті гурту «Kozak SYSTEM» у Звягелі зібрано 60 тисяч грн для ЗСУ! Одну з пісень разом із «Козаками» заспівав наш постійний читач Сергій Орлов

Наше місто стало п’ятдесят другим у благодійному турі вуличних концертів українського гурту «Kozak SYSTEM».

Виступ відбувся на площі Лесі Українки в п’ятницю, 7 жовтня.

«Козаки» мають і демонструють чітку й безкомпромісну проукраїнську позицію. Оговтавшись від перших шокових днів після початку повномасштабного вторгнення рф до України, вони, разом із багатьма іншими музикантами, взялися до активної волонтерської роботи. Концерти — в обмін на донати для Збройних Сил України.

\"На

Як стверджує лідер гурту, вокаліст і музикант Іван Леньо, необхідну допомогу для війська вони завозять на передову особисто. Нерідко там же, «на нулі», підтримують дух наших воїнів своїми виступами. У репертуарі є пісні, написані бойовими друзями, яких, на жаль, уже з нами немає…

«Kozak SYSTEM» співає про любов і про боротьбу, про ніжність до коханих і про ненависть до ворога. Співають власні вірші, перетворили на пісні декілька віршів свого друга — харківського поета і музиканта Сергія Жадана, мають в активі спільні творчі роботи з колегами-музикантами України й Польщі.

А ще у вуличному турі заповзялися до такої «фішки»: одну зі своїх пісень запрошують виконати когось із натовпу глядачів. І Звягелю (так, саме Звягелю, на що неодноразово акцентував Іван Леньо) тут пощастило. Адже в нас творчістю «козаків» захоплюється цілий учитель Школи мистецтв — друг редакції газети «Звягель» Сергій Орлов. Маючи музичну освіту й досвід виступів на різноманітних вуличних концертах, Сергій не підвів.

«Це — фантастично!» — вигукнув Іван Леньо

Зібравши автографи й фотографії з усіма музикантами гурту (й навіть медіатор басиста на пам’ять), Сергій поділився враженнями: «Десь у лютому мені наснилося, що «Kozak SYSTEM» — у Новограді, і я співав із ними. Сон був проти четверга, тому я був певен, що він збудеться. Я це до чого? Можна скільки хочеш акомпанувати «Оторвальду» (до речі, а де вони?), Положинському, але коли в тебе на акомпанементі цілий «Kozak SYSTEM», соло на трубі — сам Соль (Сергій Соловій, трубач гурту — прим. авт.), Іван Леньо тобі розчулено терцує (гляньте на його руки на фото)... Ні, він не розчулений, він благословляє».

Як повідомили в управлінні культури і туризму Новоград-Волинської міської ради, за підтримки якого відбувся концерт, у нашому місті в ході виступу зібрано 60 тисяч гривень.
«Кожна ваша гривня, кинута нам у скриньку, нами конвертується в дрони, пікапи, генератори, коліматорні чи тепловізійні приціли, дальноміри, спальники, каремати і безліч інших важливих речей. Тому кожен, хто приходить на наші благодійні концерти, отримує не тільки заряд енергії, а й стає учасником руху спротиву, навіть знаходячись за тисячу кілометрів від лінії фронту», — підбадьорюють «Козаки».

«Менше срачів у Інтернеті — більше реальної допомоги армії!»

…Традиційно для Новограда, у таких випадках не обійшлося без ложки дьогтю. Частина місцевої публіки в соцмережах засудила «Козаків» за вживання в одній із пісень ненормативної лексики. Йдеться про «Маніфест», в якому красномовно вказується напрям, куди має прослідувати «слов’янське братство й дружба». Актуально чи ні? Із 2014-го, а особливо — після 24 лютого 2022-го — не просто актуально, а навіть програмно. Хоч у Конституцію дописуй.

Проте частині місцевої публіки ненормативна лексика (та ще й, як вони підкреслили, біля пам’ятника Лесі Українці) різонула вуха. Мовляв, діти чули, як же не соромно… Не набиваючись у адвокати «Козаків» (їм це аніскілечки не потрібно), відзначу, що варто навчитися розрізняти нецензурщину побутову (якої, певен, не цураються в повсякденному житті й ті, хто засуджує) й ненормативну лексику, як складову мистецтва. Зрештою мистецтво буває різним, незалежно від нашого з вами сприйняття й оцінки.

«Дякуємо Житомиру, Хмельницькому, Чернівцям, Франківську, Коломиї….» — написав Іван Леньо на сторінці гурту, демонструючи обладнання, придбане за кошти з вуличних концертів, яке невдовзі посилить боєздатність українського війська. Тому процитуємо один із коментарів із соцмереж: «Менше срачів у Інтернеті — більше реальної допомоги армії!»

\"На

 

Олег БРЮХАНОВ