Коли святкувати Різдво?

Коли святкувати Різдво?

В українських парафіях, де люди бажають відмовитися від спільних традицій із рашистським ворогом, відзначення релігійних свят тепер відбуватиметься за Григоріанським календарем, за яким живе практично увесь світ, і за яким Різдво Христове святкують 25 грудня. Офіційного рішення поки немає, але настрої українського суспільства — очевидні. Як згуртувалися українці навколо випробувань війни, так прагнуть йти в ногу з цивілізованим світом.

Звісно, це не є питання самого лише Різдва, швидше — питання консолідації українського суспільства, в якому не має бути сварок між християнами. Щодо цього питання ми звернулися за коментарем до благочинного протоієрея Геннадія Пограничного.

— Більшість православних відзначають релігійні свята за Григоріанським календарем, тому про «окатоличення» не йдеться, як дехто лякає. Серед наших парафіян — більшість за святкування у грудні. Разом із тим є люди, які до цього не готові. Дехто зі сльозами на очах реагує на питання про зміну дати.

У нашій церкві 25 грудня будуть піснеспіви Різдва Христового. Хто хоче — нехай святкує. На мою думку, українці мають святкувати 25-го грудня, як більшість православного світу. Аргументи можуть бути різні.

Нині багато парафій покинули московський патріархат (наразі таких у нас 13), і перейшли в нашу церкву. Тим людям так довго впроваджували ідеї «русского міра», що їм про святкування по-новому ще дуже зарано пояснювати… Багато хто важко звикає до перемін, до богослужінь українською мовою тощо. Ніхто не примушуватиме парафіян. Зрештою, ми до цього дійдемо, але не так швидко.

Якщо буде прийняте офіційне рішення про зміну календаря, то, зрозуміло, святкові дати зазнають змін. Церковному керівництву належить проаналізувати запити суспільства і прийняти відповідні рішення. Спекуляції на цій темі називають закидами московського патріархату, який втратив свої позиції в Україні.

Як розповів отець Геннадій, у нас є випадки, коли священики переходять із МП служити в КП разом зі своїми громадами. Утім у Звягелі таких наразі не виявилося. «Як їхати в бік Рівного — там уже московських церков позбулися, а наш край традиційно має багато їхніх прихильників, — каже отець Геннадій. — У них досі «не на часі» вирішення таких питань».

Любов до своєї Батьківщини має стати єдиним і незаперечним аргументом на користь змін. Скільки ще українцям потрібно жертв війни, аби це зрозуміти?

Юлія КЛИМЧУК