Чергові земельні ділянки біля Случі можуть стати приватними? У міській раді поки що це заперечують

Чергові земельні ділянки біля Случі можуть стати приватними? У міській раді поки що це заперечують

Днями депутатка Звягельської міської ради Світлана Крапівницька — секретар постійної комісії міської ради з питань містобудування, архітектури та земельних відносин, опублікувала в соцмережі Фейсбук повідомлення про наміри органів місцевого самоврядування передати у приватну власність комунальну землю біля річки Случ.




«Знову під небезпекою земельні ділянки біля річки, на які попередня каденція депутатів наклала мораторій, оскільки ця частина міста має бути організована під масовий відпочинок для містян та туризму. Зрозуміло, що ділкам, які прийшли до влади, не до нас, щоб облаштовувати нам дозвілля та культурний відпочинок. Їхня мета — заробітки за наш із вами рахунок. Але спробуємо наробити трохи розголосу та вступимося нарешті самі за себе. Тому звертаюся до громади міста і прошу зробити публічне обговорення цих питань. Чим більше наробимо розголосу і висловимо свою думку проти, тим більше в нас шансів зберегти хоч щось для майбутніх поколінь», — йдеться в дописі депутатки міської ради Світлани Крапівницької.

У дописі вказується, що мається на увазі земельна ділянка біля річки Случ, навпроти Фортеці, площею 12 соток.

Газета «Звягель» звернулася за коментарем до начальниці управління містобудування, архітектури та земельних відносин Звягельської міської ради Наталії Демяненко.

Наталія Демяненко заперечила оприлюднену Світланою Крапівницькою інформацію. За її словами, декілька років тому міська рада прийняла рішення про створення поблизу річки Случ, на площі орієнтовно 6 га, парково-рекреаційної зони. Відтоді ніяких інших рішень щодо цих земель не виносилося й не ухвалювалося.

Наразі, до 18 травня, триває напрацювання проєктів рішень, що будуть винесені на розгляд депутатів міської ради під час чергової сесії. Як стверджує Наталія Демяненко, жодних проєктів рішень щодо передачі/продажу землі біля річки Случ у приватну власність немає. Також вона нагадала, що очолюване нею управління лише готує проєкти рішень на основі звернень та іншої інформації, а ухвалювати їх чи ні — вирішують депутати міської ради під час пленарного засідання.

Щодо заяви депутатки Світлани Крапівницької у Фейсбуці начальниця управління містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради Наталія Демяненко також зазначила, що депутатці варто частіше брати участь у засіданнях постійної комісії, до складу якої вона входить. Тоді вона детальніше володітиме інформацією.

Нагадаємо, що навесні 2019 року була спроба продати на аукціоні шість земельних ділянок по вулиці Богуна, 27 А-Д (загальною площею 0,6 га) — правий берег річки Случ, навпроти Фортеці. Тодішні ініціатори такого рішення (зокрема, депутат попередньої каденції Олександр Остапчук) вважали, що громада виграє від такої угоди, оскільки отримає до бюджету розвитку за цінами тих часів близько 2 млн грн.

Але здійнявся суспільний резонанс. ГО «Об’єднання Самопоміч» ініціювало збір підписів під петицією щодо заборони на продаж земельних ділянок поблизу річки Случ. Більшість тодішнього складу депутатів міської ради підтримали електронну петицію (яка назбирала достатньо голосів) і прийняли рішення не тільки не продавати, а й оголосити мораторій на подальшу будь-яку передачу у власність згаданих земель неподалік від Случі. Газета «Звягель» тоді присвятила цій темі низку публікацій. Зокрема, такі: «Депутат Олександр Остапчук: «Крикунам пропоную прийти на сесію і запропонувати джерела наповнення бюджету», березень 2019 року (https://www.zvyagel.com.ua/?p=16095), «Депутати вирішили не продавати земельні ділянки біля Случі та виділили кошти на Молодіжний центр», травень 2019 року (https://www.zvyagel.com.ua/?p=16304).

Насамкінець процитуємо тези міського голови Миколи Боровця, озвучені ним під час пресконференції в січні 2023 року.

Питання газети «Звягель»: «Приватна забудова по вул. Богуна (фактично, на березі річки Случ) ставить під загрозу перспективи створення в майбутньому туристичного маршруту (чи просто благоустроєної паркової зони). Чи не планується там подальше виділення (продаж) земельних ділянок під приватну забудову?»

Микола Боровець: «Відведення земельних ділянок та їх забудова проводиться, у відповідності до затвердженої містобудівної документації. Вказані в питанні відведення та забудова земельних ділянок проводилися, згідно з рішеннями міської ради у 2014 році та не порушують плану зонування міста, а саме: не входять до рекреаційної зони.

Рішенням міської ради від 22.04.2021 року №173 надано дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, межі якої не встановлені в натурі (на місцевості), з метою передачі її в постійне користування управлінню житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради, у межах вулиць Богуна, Надслучанської та Зарічної (уздовж річки Случ), орієнтовною площею — 6 га для організації і встановлення меж територій природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного, історико-культурного, лісогосподарського призначення, земель водного фонду та водоохоронних зон, обмежень у використанні земель та їх режимоутворюючих об’єктів. Проєкти землеустрою — у стадії розробки».

Олег БРЮХАНОВ