Ікони — на дерев’яних дошках з-під боєприпасів для «Градів». Унікальну каплицю збудовано для захисників

Ікони — на дерев’яних дошках з-під боєприпасів для «Градів». Унікальну каплицю збудовано для захисників

У воїнів нашої легендарної 30-ї ОМБр відтепер є затишне місце, де можна помолитися та подумки побути наодинці з Богом. 14 квітня у військовій частині відкрили маленький храм — капличку, ініціаторами спорудження якої стали колишній командир бригади Олександр Зіневич і капелан Сергій Дмитрієв. Підтримали їх у цій добрій справі військовослужбовці «тридцятки» та меценати-підприємці. Відкриття стало радісною подією для всіх.

\"Ікони

Розпис каплички здійснив відомий молодий художник сакрального мистецтва, монументаліст, лауреат спеціальної премії «PinchukArtCentre» Сергій Радкевич зі Львова. Військова капличка у Звягелі стала його новою творчою роботою. І першою в Україні, де застосовано сакральне мистецтво, яке називають серцем української культури. Адже наша культура бере початок із сивої давнини, коли людина шукала можливості реалізувати свою уяву в зображеннях, а згодом ці зображення стали потужною складовою національної ідентичності. Відтак художній розпис стін у храмі — це не лише прикраса. Він створює особливу атмосферу, робить будівлю унікальною.

У каплиці використано декілька цікавих експериментів як у оздобленні, так і в інтер’єрі. Щодо них іконописець навіть радився з теологами у Львові. Наприклад, зображення руки Творця використано, як образ Перемоги України. Замість класичного дерев’яного престолу вирішили поставити «живий» камінь, що уособлює міць Збройних Сил. До того ж, Житомирщина відома родовищами граніту.

\"Ікони

Найцікавіше, що ікони в каплиці написані на дошках з-під БМ-21 «Град».

— Ми розібрали ящики, трохи обрізали їх і зшили по-новому, — розповів художник Сергій Радкевич. — Вирішили робити ікони не на звичайному дереві, а на тому, що містить у собі код українського війська.

\"Ікони

Хоча усе зроблено не заради війни, а заради миру. Добре, коли військова річ перетворюється на мирну, що дасть захисникам духовно відновити себе після війни.

[caption id="attachment_155222" width="1500" align="aligncenter"]\"Ікони Капелан Сергій Дмитрієв: «Бойовий дух українського солдата є зброєю, не менш смертоносною для ворога за гармати і танки».

— Ця капличка — новинка культурної спадщини міста, — розповів «Звягелю» капелан Сергій. — Таких каплиць із сакральним розписом в Україні на сьогодні більше немає. Займався цим один із найкращих іконописців України, котрий працював у Франції та Польщі. З вірою в Бога і рідну землю краще захищати. Відтепер двері храму будуть завжди відкриті для військовослужбовців.

Митець Сергій Радкевич розповів, що займається не лише іконографією, в якій спрощені релігійні символи поєднує з геометричними формами. У своїй творчості також поєднує вуличне мистецтво та сакральну тематику, балансуючи між сучасними фресками і графіті. Обирає для цього занедбані архітектурні об’єкти, що втратили свою функцію, і перетворює їх на духовно активні простори. Свого часу роботи Сергія Радкевича було відібрано французьким художником Жюльєном Маландом для презентації українського «street art» середовища в документальному фільмі «The New Explorers».

— Я вдячний за можливість реалізувати каплицю у воєнний час, — каже Сергій. — Дуже важливо для мене, що таким чином отримав можливість зробити щось корисне для нашого війська. Розписувати каплицю мене запросив отець Сергій — мій давній знайомий. Я відгукнувся із зацікавленням, бо розумів, що це буде не консервативна якась річ. У цій справі в мене була певна свобода, тому я зміг реалізувати цікаві власні ідеї. Завданням було зробити світлий храм для військових, що відволікатиме від подій війни, допомагатиме знайти легкість і очищення. З огляду на це я писав усі образи, зображені в каплиці. Близько чотирьох місяців пішло на реалізацію розпису.

У день відкриття тут запалили першу свічку. Разом із головою районної ради Артуром Загривим, капелан Сергій Дмитрієв вручили нагороди від Блаженнішого митрополита Епіфанія меценатам, котрі посприяли спорудженню храму.

\"Ікони

Православні відзнаки отримали співвласники меблевої компанії «Garant» Олександр Диба та Микола Андрущенко, Андрій Мармалюк (ПП «Курчатко»), власник магазину «Добриня» Руслан Повальчук, керівник АТ «Житомиробленерго» Олексій Шекета.

\"Ікони

Також були вручені відзнаки військовим, які будували каплицю.

[caption id="attachment_155223" width="2000" align="aligncenter"]\"Ікони Відзначили військовослужбовців, які будували капличку.

Вісім років поспіль капелан Сергій Дмитрієв здійснював духовну опіку воїнів на російсько-українській війні. Він став одним із перших священиків в Україні, який із початком війни ще в 2014 році перейшов зі своїми парафіянами з МП у Київський патріархат. Його історію ми нещодавно розповідали у «Звягелі» (у №11 (1544) від 16 березня 2023 року).

\"Ікони

Нагадаємо, нещодавно отець Сергій попрощався з воїнами бригади, адже тепер він обіймає посаду т.в.о. начальника Служби військового капеланства Командування Сил територіальної оборони ЗСУ.

Про службу в бригаді капелан каже: «Тут було перше бойове хрещення, і я пізнав, що таке побратимство, воїнська честь та доблесть. Навчили мене цього мої друзі, мої товариші по зброї, мої духовні діти. Разом із ними я вчився самовіддано любити Україну так, як можуть тільки справжні воїни. Люблю і пам’ятаю усіх».

А згодом капелан завершив у бригаді спорудження каплички, засвідчивши шану побратимам із такими словами:

«Немає нічого кращого за завершені добрі справи. Півроку тому ми разом розпочали важливе. Будівництво каплиці — духовного центру усіх конфесій для воїнів 30-ї бригади. Це не просто — про сакральну споруду і стіни. Це — про місце сили і джерело мотивації воїнів. Це — про бойовий дух і стійкість українського солдата, які теж є зброєю, не менш смертоносною для ворога за гармати і танки. Саме бойовий дух є стрижнем Армії, що спонукає бійця знову і знову утримувати вогняні рубежі. Попри страх, смерть, втрати, численні поранення».

[caption id="attachment_155225" width="1500" align="aligncenter"]\"Ікони Спорудження каплички підтримали військові і меценати.

Меценати подякували захисникам, які стоять на сторожі захисту Батьківщини і дають усім нам можливість бути корисними в тилу для Перемоги.

Юлія КЛИМЧУК
Фото автора