По вулиці Івана Мамайчука  висаджують декоративні клени

По вулиці Івана Мамайчука висаджують декоративні клени

На цьому тижні тривають роботи з озеленення щойно відремонтованої вулиці Івана Мамайчука. Проєктом передбачено висадити 63 саджанці клена глобозума. Це — різновид клена гостролистого, досить поширена порода для садово-паркового будівництва.

 




По вулиці Івана Мамайчука  висаджують декоративні клени

Як повідомили в управлінні житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради, загалом вартість дерев із ПДВ становить 435682,8 грн. Вартість одного дерева — 6915,6 грн із ПДВ за договірною ціною. При цьому Інтернет-сайти, що спеціалізуються на продажах різноманітних саджанців, вказують вартість одного дерева цієї породи на рівні 7,5-8,5 тис. грн.

— Дерева висаджені «під лінію». Стовбури зафіксовані тримачами. Через декілька років, коли саджанці підростуть, вулиця Івана Мамайчука набуде по-справжньому привабливого вигляду. Хоча вже зараз вона є взірцем благоустрою в нашому місті, — зазначив начальник профільного управління Олег Годун.

До речі, адаптованість тротуарів до потреб людей на візках по вулиці Івана Мамайчука вже позитивно відзначили в соцмережах. Це — ледь не вперше, коли в цьому аспекті немає нарікань.

Нагадаємо, капітальний ремонт вул. Івана Мамайчука — один із найбільш масштабних будівельних проєктів, що реалізуються цьогоріч на території Звягельської громади. Роботи виконує ТОВ «Новоград-Волинські шляхи». Загальна кошторисна вартість склала 23 млн 57 тисяч грн. Термін виконання — до 30 листопада. Щоправда, практично все — асфальтування, бруківка на тротуарах, дорожні знаки, розмітка — наразі завершено і рух вулицею відкритий.

По вулиці Івана Мамайчука  висаджують декоративні клени

Суттєву критику з боку містян (крім того, що значна частина звягелян висловлювала обурення тим фактом, що мільйони гривень виділяються на ремонт дороги замість того, щоб їх спрямувати на потреби ЗСУ) викликало зрізання дерев по цій вулиці, що передувало капітальному ремонту.

У відповідь в управлінні ЖКГЕ міської ради обіцяли провести озеленення. Причому, такими породами дерев, які максимально вписуються в міську архітектуру й у подальшому не завдають шкоди благоустрою — зокрема, щоб коріння не «підривало» бруківку.

Клен глобозум характеризується густою кроною, струнким стовбуром та вельми орнаментальним листям. Висота залежить від штамба і досягає зазвичай чотирьох метрів. Щільна куляста крона (діаметр крони дорослої рослини складає 5-7 метрів) зберігається без формуючої обрізки. Цвітіння — у квітні-травні, запашними квітками, зібраними в щитковидні суцвіття.

Поряд із цим залишаються питання щодо озеленення вулиць Замкової та Героїв Майдану, де також були вирізані дерева під час капітальних ремонтів. Як раніше повідомляли «Звягелю» в житлово-комунальному управлінні, нові насадження по вулиці Замковій мають з’явитися восени цього року — вже закуплено 18 саджанців того ж таки клену глобозум.

По вулиці Івана Мамайчука  висаджують декоративні клени

Більше невизначеності — із озелененням вул. Героїв Майдану. Проєктом капітального ремонту там не передбачено дерев. На вузьких ділянках тротуарів вони не допускаються містобудівними нормами. Озеленити вулицю, хай і з незначним порушенням норм, можна буде лише після офіційного її прийому в експлуатацію, — казали у профільному управлінні. Однак із цим, фінальним етапом будь-якого будівництва, зволікають в обласному департаменті, який виступав замовником робіт. Тому нові насадження по вулиці Героїв Майдану в цьому році не плануються.

Також управління ЖКГЕ висловлювало наміри висадити червоні клени у Сквері пам’яті чорнобильців.
 

Олег БРЮХАНОВ