У Звягелі за круглим столом обговорили шляхи вирішення проблеми безпритульних тварин

У Звягелі за круглим столом обговорили шляхи вирішення проблеми безпритульних тварин

Місто безпечне для людей і дружнє до тварин — на таку тему 16 листопада відбувся круглий стіл у «Idea Hub». Працівники органів місцевого самоврядування, спільно з представниками галузі медицини, поліції, ветеринарної медицини, управління Держпродспоживслужби, керівниками підприємств і ОСББ, за участі широкого кола зацікавлених осіб обговорили ситуацію з безпритульними тваринами на території Звягельської громади, а також погодили план дій, поступове втілення якого дозволить знизити ризики нападу тварин на людей. Ініціатор заходу — газета «Звягель». Ініціативу підтримало управління житлово-комунального господарства та екології міської ради. Участь у заході взяли понад тридцять осіб.

\"У

Начальник управління ЖКГЕ міської ради Олег Годун поінформував про проведені заходи у 2023 році в сфері утримання та регулювання чисельності безпритульних тварин на території громади. Так, стерилізовано 170 безпритульних собак, ще заплановано стерилізувати 8; розроблено Порядок біостерилізації, вакцинації та чипування домашніх безпородних тварин (собак) на території Звягельської міської територіальної громади для пільгових категорій мешканців громади; передбачено стерилізувати 39 домашніх безпородних собак; стерилізовано 32 безпритульних коти, ще заплановано стерилізувати 51 особину; на утримання (харчування, лікування, щеплення) безпритульних тварин у громадській організації «Захист тварин «Оберіг» виділено 511800 грн.

Олег Ковальчук, лікар-травматолог КНП «Звягельська багатопрофільна лікарня» Звягельської міської ради, зазначив, що останніми роками кількість звернень за медичною допомогою після укусів тварин залишається на приблизно сталому рівні — 220-250 випадків за рік. Причому сюди враховані укуси будь-якими тваринами, а не лише собаками. Для прикладу, в цьому році зафіксовано 173 випадки укусів людей домашніми тваринами, 86 — іншими тваринами. Він також відзначив, що в лікарні є достатні запаси антирабічної вакцини, які завчасно поповнюють.

\"У

 

Олександр Кур’ята, начальник сектору дільничних офіцерів поліції відділу превенції Звягельського РВП ГУНП у Житомирській області, капітан поліції, поінформував, що поліція має право застосувати зброю проти тварини лише тоді, коли тварина безпосередньо загрожує здоров’ю і життю людини. В усіх інших випадках знищувати тварину заборонено законодавством. Щодо цього виступив також Олександр Коваль, начальник Звягельського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, який зауважив, що вчиняти евтаназію дозволено лише хворій тварині. Умертвляти заборонено навіть агресивну собаку, яка скоїла напад на людину.
Поряд із цим зграї безпритульних тварин становлять загрозу для жителів громади, і закривати очі на проблему, попри лояльне до тварин законодавство, не вийде. Свіжий приклад привів директор ПрАТ «Звягельхліб» Сергій Портянко. Нещодавно безпритульні собаки покусали працівницю підприємства, яка йшла на роботу. Сталося це в центрі міста, по вулиці Соборності, неподалік скверу. Сергій Портянко зазначив, що постраждала від укусів собак жінка — висококваліфікований працівник, майстер-пекар, таку людину на виробництві важко, а подекуди й неможливо замінити. І от замісить того, щоб вийти на робочу зміну, людина опинилася в травматології, пережила фізичні й моральні страждання.

За оцінками управління ЖКГЕ міської ради, на території міста проживає близько 700 безпритульних собак. Звісно, далеко не кожна з них виявляє агресію до пішоходів. Проте тут усе індивідуально: чимало людей просто бояться собак, навіть якщо ті й не демонструють наміру нападати. До того ж, часто власники тварин нехтують правилами вигулу й відпускають своїх собак вільно бігати без повідка й намордника в громадських місцях. Щодо таких випадків, учасники круглого столу закликали активніше реагувати поліцію: якщо є порушення правил, то має бути й відповідальність.

\"У

Багато років на території Звягельської громади діє притулок громадської організації «Захист тварин «Оберіг». Проте називати його «притулком» з точки зору законодавства вже не можна. Після того, як в Україні посилили відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, існуючий стан справ у притулку не відповідає новим вимогам. Зокрема, тварини повинні перебувати у вольєрах, а не на прив’язі. Водночас саме ГО «Захист тварин «Оберіг» значною мірою, завдяки ентузіазму керівниці, робить реальні кроки, щоб знизити чисельність безпритульних собак на вулицях міста. Очевидно, що активним зоозахисникам треба об’єднувати свої зусилля, а не шукати в роботі один одного недоліків. Як уже не раз йшлося при обговоренні цієї проблеми, на території громади повинен сформуватися активний волонтерський рух зоозахисників — щоб, при потребі, могли фінансово чи власною працею підтримувати роботу притулку на належному рівні.

Натомість зараз більшість громади вважає, що відповідальність за вирішення проблеми безпритульних собак мають взяти на себе органи місцевого самоврядування. Це, зокрема, засвідчило опитування, проведене газетою «Звягель» у нашій офіційній спільноті у Фейсбуці «Звягель» (тижневик). В опитуванні взяли участь близько 1400 осіб, і 57% респондентів вважають, що міська влада повинна створити притулок для безпритульних тварин і фінансувати його з міського бюджету. При цьому вкотре нагадаємо, що йдеться про значні суми. Пораховано, що притулок на 200 тварин, за оцінками міської ради, обійдеться в щонайменше 17 млн грн. Його утримання потягне ще 2 млн грн на рік. В умовах воєнного стану, коли в наступному році мають бути знову заборонені капітальні видатки на некритичні галузі, лише коштом міського бюджету цю проблему точно не вирішиш.

\"У

За підсумками круглого столу начальник управління ЖКГЕ міської ради Олег Годун запропонував наступний план поступового вирішення проблеми безпритульних тварин на вулицях Звягеля:

— затвердження Правил утримання тварин на території громади;

— вивчення питання створення притулку для тварин (Центру перетримки), орієнтовно на 50 тварин;

— продовження стерилізації безпритульних тварин;

— паспортизація, реєстрація, ідентифікація домашніх тварин;

— напрацювання дієвого механізму взаємодії з поліцією щодо дотримання Правил утримання тварин;

— визначення місць для вигулу тварин;

— проведення просвітницької роботи у сфері поводження та утримання тварин, зокрема, у школах і навіть дитсадках, щоб виховувати в підростаючого покоління почуття обов’язку й відповідальності за своїх домашніх улюбленців.

«Напрацьовані пропозиції стануть основою для подальшого вирішення питання безпритульних тварин на території громади. Роботи багато, все залежить від згуртованості всіх нас для досягнення позитивних результатів», — зазначив Олег Годун.

\"У Разом із одним з учасників круглого столу до Палацу культури прийшли безпритульні собаки.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ТОВ «Газета «Звягель» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

Олег БРЮХАНОВ
Фото Артема ТАРАСЮКА