Мрія призерки з параармреслінгу здійснилася

Мрія призерки з параармреслінгу здійснилася

Багаторазова призерка з параармреслінгу, а віднедавна — ще й голова ГО «Звягель без бар’єрів» Олена Котюк — довгий час міряла про активний візок. Саме на таких виступають спортсмени з інвалідністю, адже вони зручніші і мобільніші, ніж звичайні, що дозволяє не заважати суперникам у спорті. На окремих змаганнях це є обов’язковою вимогою, тож інколи через відсутність візка активного типу Олені доводилося скасовувати виїзд на змагання. До того ж, саме такі візки-«активки» зараз украй потрібні військовим, які повертаються з фронту з травмами. Якщо порівняти активний візок зі звичайним, то це, каже Олена, як небо і земля.




Довго мріяла спортсменка. Багато людей прагнули їй допомогти, але то візку потрібного не було, то необхідної суми коштів. І ось допоміг реалізувати мрію керівник меблевого підприємства «Garant» Микола Андрущенко. Олена звернулася до Миколи Дмитровича, і, каже, не очікувала, що так швидко буде результат.

Нагадаємо, Олена, попри діагноз ДЦП, не нарікає на долю. Ми писали про неї раніше, як про мотиваційного спікера. Час від часу дівчину запрошують на заходи, метою яких є історії успіху.

«Фізичні вади — не вирок, — каже дівчина. — З ними можна жити, не втрачати віри, ставити цілі і досягати їх. Саме тому, зокрема, вона стала професійною спортсменкою з параармреслінгу. Перемогу над собою вважає своїм найбільшим досягненням.

Олена переконана, що про добрі справи не треба мовчати, тому розповіла «Звягелю» про допомогу Миколи Андрущенка і про те, що завдяки йому її мрія нарешті здійснилася. Виявилося, що мрія не така вже недосяжна, якщо є підтримка небайдужих людей.

«Я дякую усім, хто йде зі мною по життю, хто допомагає та підтримує. Це дуже цінно та важливо! Робити добро — насправді непроста справа, але дуже потрібна. Вірю, що добро неодмінно повертається. Це вже неодноразово перевірено мною на власному життєвому досвіді», — каже оптимістка, яка, пересуваючись на візку, мріє танцювати і про стрибки з парашутом.

«Часто кажу собі, що я — незламна, як моя рідна Україна. Тому вирішили з однодумцями створити громадську організацію під назвою «Звягель без бар’єрів», щоб захищати права людей з інвалідністю, розповідати про них, підтримувати, створювати цікаві заходи. А ще наша мета — створити умови, в яких люди з фізичними обмеженнями будуть почувати себе без бар’єрів у пересуванні вулицями та в спілкуванні з іншими. Вірю, ми разом усе зможемо!» — розповіла голова ГО «Звягель без бар’єрів».

Детальніше про плани новоствореної місцевої громадської організації розповімо в нашому виданні згодом.

Юлія КЛИМЧУК