Працювати, щоб Україну більше знали  за кордоном і більше допомагали. Створено новий благодійний фонд «Європейський шлях України»

Працювати, щоб Україну більше знали за кордоном і більше допомагали. Створено новий благодійний фонд «Європейський шлях України»

Сергій Руденко — не лише творча особистість, поет, автор збірок віршів, зокрема, популярних хітів «Пані осінь» та «Новоград». Також — ветеран ЗСУ та волонтер. Служив у війську, але два інсульти і штучний клапан у серці мусили звільнитися. Сергій не забажав лишатися осторонь проблемних питань і спільно з підприємцем Віктором Баранніковим створив БФ «Європейський шлях України».

Підтримка ветеранів ЗСУ, популяризація української культури за кордоном, співпраця з міжнародними благодійниками мають стати пріоритетними напрямками роботи. Про це розповів «Звягелю» директор фонду Сергій Руденко.




— Одна з ідей — підготувати мистецьку програму за участі наших виконавців, талановитих людей зі сфери культури, їздити з ними в європейські країни, щоб розповідати про Україну. Адже іноземцям досі відомо про нас дуже мало. Знають, що в нашій країні триває війна. І на цьому, здебільшого, інформація вичерпана, бо джерел інформації бракує.
На мою думку, одна справа — ходити з прапорами і галасувати: «Слава Україні!», а інша — змістовно презентувати Україну.

\"Працювати, У війську з синами.

Маємо намір знайомити іноземців з українським мистецтвом і народною творчістю. Наприклад, роботою майстрів, гончарів, ковалів тощо. Збирати під час виступів за кордоном кошти для благодійної допомоги ветеранам та ЗСУ.

У планах — зробити інформаційні довідники, де йтиметься про українську культуру, історію тощо. За свої кошти я зібрав звукову апаратуру, щоб не соромно було виступати на загал. Знаю багато митців, які могли б підтримати в цій справі.

\"Працювати,

— Українцям завжди було і є що показати, — переконаний Сергій. — Навіть на місцевому рівні є дуже багато талантів! Маю на увазі творчих особистостей, які можуть презентувати культуру українського народу за кордоном.

Наразі, під час війни, у відрядження їздять хіба що чиновники, а майстри сидять удома, без можливостей розвитку, подекуди у творчому та фінансовому занепаді. Якщо раніше активно проводили фестивалі на кшталт нашого міжнародного літературно-мистецького свята «Лесині джерела», де люди презентували свою творчість і продавали власну продукцію, то зараз такої можливості вони позбавлені.

\"Працювати,

Сергій Руденко з новоствореним благодійним фондом збирається пожвавити зв’язок із українцями, які виїхали за кордон. Переконаний, що ці люди також відчувають духовний зв’язок з Батьківщиною і не хочуть його втратити, тому можуть стати вагомою підтримкою для земляків під час війни. Більше того, дехто вже заявив про бажання співпрацювати на користь України.

Задуми в засновників фонду сміливі — вийти на загальноукраїнський рівень, а звідти — вирушити підкорювати закордон.

— Якщо буде потрібно, то будемо звертатися за підтримкою і в обласну держадміністрацію, і до Президента, і скрізь — сповнений ентузіазму Сергій Руденко.

Також розповів, що за три місяці до початку повномасштабної війни він приїхав у військкомат і запевнив, що готовий усіляко підтримати. Так і зробив, коли в місті почали створювати добровольчий батальйон.

А напередодні, коли їхав на перевірку в Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова, не думав, що швидко доведеться вертатися:

— Це було 24 лютого. Доїхали ми до Броників і бачимо, що машини зі столиці летять… Я лікаря набрав, а вона каже: «Вертайтеся. Війна!».

Ми розвернулися, я заїхав додому, переодягнувся, забрав синів, і ми поїхали в батальйон. Назбирали на шляху таких же, як ми. Коли приїхали, то велика черга чоловіків стояла за зброєю.

З небайдужими людьми долучилися до організації роботи батальйону. Налагоджували харчування, намагалися забезпечити найнеобхіднішим, вирішували багато організаційних питань. Адже на початку, ще до офіційного фінансування, усе робилося на голому ентузіазмі, завдяки знайомствам, спільно з підприємцями.

\"Працювати,

— Підтримка ветеранів ЗСУ, їхніх родин, має стати одним з головних завдань нашого фонду. Колишні воїни потребують всебічної підтримки. З ними потрібно працювати, гуртувати, щоб не втратити їх і допомогти реалізуватися після війни. Не раз можна почути, що коли хлопці повернуться, то почнуть наводити порядок вдома. Щоб не довести суспільство до точки напруги, потрібно вже зараз дбати, щоб вони не почували себе покинутими.

І ще важливо: ми розуміємо, що українці виснажені постійними зборами на армію, тому акцент робитимемо на співпрацю з міжнародними благодійниками, — розповів «Звягелю» директор фонду «Європейський шлях України».

Юлія КЛИМЧУК