Мігрень: поради для профілактики

Мігрень: поради для профілактики

Мігрень — хронічний розлад, який характеризується періодичним головним болем середньої та високої інтенсивності, що часто пов’язаний із ураженням вегетативної нервової системи.

У світі понад 10% населення потерпає через мігрень у той чи інший період життя. Іншими характерними рисами мігрені є диспепсичні розлади, непереносимість запахів, звуків тощо.




Механізм появи болю при мігрені точно не відомий. Деякі факти свідчать про вагому роль у цьому процесі структур центральної нервової системи через первинне збільшення активності. Згідно з іншими даними, біль викликаний периферійною активацією через підвищення нервової імпульсації з периферії чутливими нервами, що оточують кровоносні судини голови та шиї, з подальшим формуванням застійного вогнища стійкої підвищеної електричної активності в центральних структурах. При цьому залучені, в основному, артерії твердої та м’якої оболонок мозку й екстракраніальні судини (наприклад, судини шкіри черепа).

Фази мігрені:


• Продромальна — триває від 2-4 годин до 2 днів перед появою головного болю. Може викликати м’язові спазми, закреп або діарею, підвищену чутливість до звуків та запахів, дратівливість, депресію чи, навпаки, почуття ейфорії.

• Фаза аури — настає за 1-2 години до головного болю. У багатьох пацієнтів з’являються зорові порушення, наприклад, зниження чіткості зору в одному або обох очах, двоїння предметів, миготіння «мушок» тощо, а також почуття поколювання у тілі, оніміння пальців, запаморочення, слабкість, порушення координації та мови.

• Больова фаза — у дорослих може тривати від 4 до 72 годин, а у дітей іноді минає протягом години.

Характерним симптомом є односторонній пульсуючий головний біль, який поступово наростає та посилюється при фізичному навантаженні або інших подразниках. У деяких пацієнтів він поширюється на обидві сторони голови та віддає у шию.

Для покращення стану під час нападу рекомендують постільний режим та дотримання повного спокою. Бажано усамітнитися в окремій кімнаті, завісити штори, зачинити двері та усунути інші подразники, у тому числі інформаційні — не варто читати новини, дивитися телевізор тощо, якщо це викликає тривогу, роздратування та погіршення самопочуття.

Профілактика мігрені:


• Ведення здорового способу життя.

• Виключення з раціону тригерних продуктів.

• Відмова від вживання алкоголю, тютюнопаління.

• Нормалізація якості сну і кількості відпочинку.

• Мінімізація стресових ситуацій.

Пам’ятайте! Профілактика попереджає рецидиви захворювання та покращує якість життя!

Відділ комунікації, організаційної
та інформаційно-роз’яснювальної роботи
ДУ «Житомирський обласний центр контролю
та профілактики хвороб
МОЗ України»