Потепління та аномальні явища. Якої погоди чекати у 2024 році?

Потепління та аномальні явища. Якої погоди чекати у 2024 році?

2 лютого бабак Тимко, що живе на біостанції Харківського національного університету імені Каразіна, спрогнозував, коли Україні чекати весни. Якщо вірити чотирилапому «синоптику», тепло прийде до нас уже за 6 тижнів. Колега Тимка на іншому континенті — американський бабак Філ — пообіцяв цьогоріч ранню весну.

Передбачення на наступний рік зробили не лише бабаки. Свої прогнози оприлюднили і метеорологи, і кліматологи. Фахівці, зокрема, попередили про подальше зростання температури на планеті, а також про загрози різноманітних катаклізмів. То якою буде весна та увесь наступний рік, — з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю.

 
  1. Кліматичні рекорди

2023 рік став найтеплішим за всю історію спостережень, які ведуть від 1850 року. На планеті було на 1,48 °С спекотніше, порівняно з періодом, коли людство ще не почало масово спалювати викопне паливо. Про це йдеться у звіті агентства ЄС із моніторингу зміни клімату Copernicus. Середня температура у 2023 році була на 0,17 °С вищою, ніж у 2016-му, який раніше вважали найспекотнішим роком в історії. А це свідчить про дуже значне підвищення кліматичних показників.

Основною причиною прискорення глобального потепління вчені називають рекордні викиди вуглекислого газу, а також повернення природного кліматичного явища Ель-Ніньо. І прогнозують, що температура на планеті ростиме й далі: підвищення у 1,5 °С відбудеться вже в найближчі 12 місяців.

У Всесвітній метеорологічній організації (ВМО) при ООН додають: 2024-й рік може побити температурний рекорд 2023-го. «Враховуючи, що Ель-Ніньйо, зазвичай, найбільше впливає на глобальну температуру після свого піку, 2024 рік може бути ще спекотнішим (за 2023-й рік — ред.)», — йдеться у пресрелізі ВМО.

  1. Війна погіршує ситуацію

Величезної шкоди планеті завдає і війна росії проти України, адже провокує масштабні викиди парникових газів. Передусім через споживання пального військовою технікою, розриви боєприпасів. Також негативний вплив спричиняють пожежі, які починаються через бойові дії. У грудні минулого року цю проблему обговорювали на полях кліматичної конференції ООН у Дубаї та анонсували уже третій звіт щодо впливу російської війни на клімат.

За наявними ж нині даними, викиди вуглекислого газу лише за перший рік повномасштабної війни склали 120 млн тонн СО2 екв. Стільки парникових газів за цей же час, до прикладу, викинула в атмосферу Бельгія.

Війна матиме вплив на клімат навіть після завершення, попереджають експерти. Адже й відбудова пошкодженої інфраструктури — будинків, шкіл, лікарень, мостів та доріг — спричинятиме значні викиди СО2.

  1. Вчені прогнозують катаклізми

Як розповіла кліматолог Віра Балабух, проблема сучасних кліматичних змін полягає у тому, що вони відбуваються аж надто швидко. Ті коливання температури, які зараз бачить за життя лише одне покоління людей, раніше тривали б упродовж 1400 років. Тож через глобальне потепління на всю планету та Україну, зокрема, очікує все більше аномальних погодних явищ. І трапитися вони можуть вже 2024 року.

«За оцінками Міжурядової групи експертів із питань зміни клімату, інтенсивність і частота таких явищ зростає. Крім того, ми стаємо свідками безпрецедентних явищ, які раніше взагалі не могли б виникнути, якби не глобальне потепління. Тож, ймовірно, і 2024 рік не буде винятком, і ми з вами ще не раз почуємо про надзвичайні погодні події.

На жаль, за кліматичними прогнозами очікується, що екстремальних погодних умов у нас може бути більше і в наступні роки. Ми маємо бути до цього готовими й докласти максимум зусиль, щоб не допустити підвищення глобальної температури повітря понад 2 °С, а краще зупинити на 1,5 °С, скоротивши викиди парникових газів», — підсумувала кліматолог.

Центр громадського 
моніторингу та контролю