Будувати шкільні укриття припинили через зміни в будівельних нормах В управлінні освіти шукають можливості відновити будівництво

Будувати шкільні укриття припинили через зміни в будівельних нормах В управлінні освіти шукають можливості відновити будівництво

Нові будівельні норми, що вступили в дію 1 листопада 2023 року, стали причиною зупинення будівництва укриттів у місцевих гімназіях №2, 6 та 9. Свого часу було вирішено розпочати тут будівництво, адже ці навчальні заклади не мають навіть підвальних приміщень, як інші.

— Ми ще в листопаді їздили в столицю, у державну архітектурну інспекцію, щоб нам дозволили продовжити роботи, але отримали категоричну відмову, — розповіла директор гімназії №6 Наталія Кирчун. — Через зміни, внесені до будівельних норм, відтепер укриття мають будувати підземні, а наші такими не проєктувалися. 

— З цієї причини підрядник відмовився продовжувати будівництво, — прокоментувала начальник управління освіти і науки Звягельської міської ради Тетяна Ващук. — Коригування попередніх проєктів недоречне, бо змінилася концепція будівництва укриттів. Наприклад, раніше дозволено було будувати з блоків, а тепер має бути моноліт.  Шукаємо нові можливості будівництва. Міністерством освіти і науки передбачено на будівництво укриттів близько 2,5 мільярдів гривень, але лише за відповідними, новими проєктами. 

Як розповіла Тетяна Володимирівна, наразі підписано тристоронню угоду між Міністерством освіти, фондом «ЮНІСЕФ» і Житомиром (пілотним містом), де буде виготовлено типові проєкти для закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Вони дороговартісні, а фінансуватиме їх «ЮНІСЕФ». 

— Заклади освіти матимуть змогу користуватися цими типовими проєктами. Нам доведеться найняти проєктувальника, який прив’яже новий проєкт до котлованів, виритих на територіях наших гімназій для будівництва укриттів. Певні роботи вже проведені, за рахунок цього розраховуємо на здешевлення об’єму майбутніх робіт. За попередні роботи ми розрахувалися з підрядником.

Нові укриття значно дорожчі, адже там передбачено усі зручності: меблі, парти, навіть зону для використання в мирний час. Це мають бути справді безпечні і комфортні захисні споруди. 

Будувати шкільні укриття припинили через зміни в будівельних нормах В управлінні освіти шукають можливості відновити будівництво

У Звягелі фонд «ЮНІСЕФ» уже розпочав ремонт укриття в дитсадку №13, на черзі — дитячий садок №2. 

Наразі гімназії, які досі не мають укриттів, під час повітряних тривог продовжують користуватися тими, що розташовані по сусідству. Зрозуміло, уроки в укриттях не проводяться, адже здебільшого йдеться про спільні приміщення, в яких нема змоги ділити учнів на класи (лише в ліцеї №11 укриття поділене на кімнати). Та й яка може бути мова про уроки, кажуть директори, коли під час тривоги треба швидко зібратися, подолати певну відстань. Для дітей це, швидше, марафон, під час якого навчатися вони не вмотивовані.

Зрозуміло, тривоги для всіх учасників навчального процесу є стресом, що призводить до вагомих освітніх втрат. Зменшення рівня знань позначилося на навчанні ще під час пандемії ковіду. Війна стала новим викликом.

— Маємо багато учнів із сімей військовослужбовців, які воюють на фронті, — розповіла директор гімназії №9 Лідія Хоменко. — Навчаються в нас і діти загиблих захисників, і зниклих безвісти… Зрозуміло, що всі ці переживання позначаються на моральному стані учнів. Хтось сприймає тривогу як шанс прогуляти уроки, а хтось читає новини в телефоні і хвилюється, що зараз «прилетить». 

В управлінні освіти кажуть, що не відмовлятимуться від будівництва запланованих шкільних укриттів. 

— Будемо йти до кінця, — каже начальник управління Тетяна Ващук. — Шукати можливості, писати листи, подавати заявки на участь у програмах, грантах.

Юлія КЛИМЧУК