Адаптація ветеранів до мирного життя  через сприяння державної служби зайнятості

Адаптація ветеранів до мирного життя через сприяння державної служби зайнятості

Як саме служба зайнятості може допомогти тим, хто потребує особливої підтримки від держави?

 

Реалії сьогодення не дають іншого вибору, як бути орієнтованим на гнучкість та відкритість до нового, аби залишатися на поверхні бурхливого ринку праці. Так, захисникам/захисницям і членам їхніх родин служба зайнятості готова запропонувати підвищення кваліфікації або здобуття нової професії, яка користується попитом на українському ринку праці. Зокрема, у Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості (ЦПТО ДСЗ), які навчають слухачів за 95 ліцензованими робітничими професіями та 365 освітніми програмами підвищення кваліфікації. Цей вид навчання — для тих, хто отримав статус безробітного. Навчання є безоплатним.

ЦПТО ДСЗ — це сучасні заклади освіти, які навчають робітничим професіям, актуальним на ринку праці. На сьогодні в структурі служби повноцінно діють 8 таких центрів (Дніпропетровський, Полтавський, Харківський, Одеський, Львівський, Рівненський, Сумський та Івано-Франківський).

Ті, хто не зареєстрований у службі зайнятості як безробітний, але має професійно-технічну або вищу освіту, також може безоплатно отримати ваучер на навчання. Це — можливість пройти перепідготовку за робітничими професіями або здобути наступний освітній рівень за переліком зі 124 професій та спеціальностей, що затверджений Мінекономіки. Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Із 1 січня 2024 року — це 30280 грн. Якщо ж вартість навчання вища, то роботодавець чи людина доплачує різницю самостійно. Після закінчення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації. Ваучер видається одноразово.

Для захисників та захисниць існують ще програми, що реалізуються в межах урядового проекту єРобота, та які супроводжує Служба зайнятості. Це — програми надання грантів: «Власна справа» та окрема грантова програма для власного підприємництва саме для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя.

«Власна справа» — це можливість отримати мікрогрант у розмірі від 50 до 250 тисяч гривень. Для цього потрібно подати заявку на отримання гранту разом із бізнес-планом через Портал Дія. До заяви обов’язково додається бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу. Обов’язковою умовою участі в програмі є створення нових робочих місць, які грантоотримувач має створити протягом 6 місяців із дати отримання коштів.

Окрема грантова програма для власного підприємництва для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя передбачає надання наступних грантів:

— до 250 тисяч гривень на власний бізнес, за умови створення щонайменше одного робочого місця;

— до 500 тисяч гривень може отримати член родини учасника бойових дій, за умови створення щонайменше двох робочих місць;

— до 1 млн гривень зможе отримати учасник бойових дій, якщо він не менш, ніж три роки був зареєстрований як ФОП, за умови створення чотирьох і більше нових робочих місць.

Подати заявку на отримання гранту за будь-якою із цих програм можна через Портал Дія.

Так, у 2023 році служба зайнятості ухвалила рішення про надання грантів для 3 учасників бойових дій та 2 дружин ветеранів Звягельщини. Вони використають кошти для старту в бізнесі або для розвитку існуючого бізнесу. Грантові кошти дали змогу відкрити масажний кабінет для надання фізіотерапевтичних послуг для лікування та профілактики захворювань опорно-рухового апарату та нервової системи, відкрити кафе, розширити деревообробний бізнес, займатися очищенням чагарників та перетворення на альтернативні види палива (щепу).

Оскільки в умовах повномасштабної війни одним із найважливіших завдань держави є соціальний захист ветеранів та осіб з інвалідністю, яка була отримана внаслідок війни, то нещодавно в Україні стартував новий експериментальний урядовий проєкт, за яким учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни (ті, хто не має офіційного статусу безробітного) можуть безкоштовно пройти професійне навчання (підготовку, перепідготовку або підвищення кваліфікації) у згаданих вже Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості (ЦПТО ДСЗ). Таке навчання може здійснюватися як за очною (денною, вечірньою), так і дистанційною, дуальною формами, або їх поєднанням. Строк навчання — до 6 місяців. Під час навчання забезпечується безкоштовне проживання як учаснику бойових дій, так і супроводжуючій особі (якщо навчання проходить особа з інвалідністю І групи), а також компенсація їх проїзду. Інформація щодо навчання розміщена на порталі Державної служби зайнятості (https://www.dcz.gov.ua) у розділі «Навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни». Запрошуємо учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни скористатися можливістю отримати нові знання та долучитися до розбудови незалежної України.

Ветерани також можуть звернутися до центрів зайнятості для отримання послуг. Розмір допомоги визначається індивідуально, але під час дії воєнного стану максимальна сума не може перевищувати розміру мінімальної зарплати, встановленої законодавством на 1 січня календарного року. З 1 січня 2024-го — це 7100 грн. На період дії воєнного стану тривалість виплати не може перевищувати 90 календарних днів.

Протягом 2023-2024 років до Звягельської філії звернулися 42 ветерани.

Звернення до служби зайнятості значно прискорює процес працевлаштування, оскільки фахівці служби забезпечують індивідуальний супровід, здійснюючи підбір роботи з урахуванням особливостей. Також шукати роботу можна і самостійно — як безпосередньо на Єдиному порталі вакансій (https://www.dcz.gov.ua), так і шляхом оформлення підписки за галуззю або регіоном через чат-боти у Telegram.

Детальніше про послуги служби зайнятості можна дізнатися на нашому вебпорталі (dcz.gov.ua) або в центрі зайнятості, або за телефонами гарячих ліній: 067-536-59-51 та 044-244-94-79.

Звягельська філія 
Житомирського обласного 
центру зайнятості