Чи бути пластику на кладовищах,  меморіалах, пам’ятниках громади?

Чи бути пластику на кладовищах, меморіалах, пам’ятниках громади?

Таке запитання відділ економічного планування та підприємницької діяльності міської ради цього тижня виніс на обговорення громади в мережі. 

 

«У багатьох містах і селах рішенням місцевих органів влади заборонили або обмежили використання ритуального пластику. Перш, ніж прийняти таке рішення у нашій громаді, ми хочемо запитати вашу думку, — йдеться в опитуванні.

Пластикова атрибутика для цвинтарів становить серйозну загрозу навколишньому середовищу та здоров’ю людей. Коли штучні квіти та вінки втрачають свій колір та форму, вони потрапляють на сміттєзвалища та отруюють природу. Масове використання штучних квітів загрожує екологічною катастрофою.

Утилізувати поминальні символи майже неможливо, розкладається такий штучний матеріал надзвичайно довго. Та, як стверджують екологи, під час їхнього спалювання в повітря викидається діоксин та інші небезпечні токсичні речовини, що становлять загрозу для здоров’я людини. Крім того, такі викиди спричиняють виникнення онкологічних захворювань.

Альтернативою пластиковим квітам можуть стати вінки з живих квітів та хвої, живі квіти, висаджені в грунт, газонна трава, сухоцвіти, лампадки та свічки. Розуміючи шкідливість пластикових квітів і вінків, у європейських країнах давно заборонене їхнє використання. То ж що скажете ви?» — запитала влада громаду.

На час виходу газети (станом на 14 лютого) опитування засвідчило наступні результати:

• категорично проти: не купую і не використовую — 89%;

• теоретично проти, однак традиції порушувати не хочу — 2%;

• шкоду від пластикових квітів перебільшено, а з ними могилки виглядають доглянутими — 8%;

• я ними торгую, ви своїми закликами впливаєте на мій бізнес — 1%;

• у цьому році вперше не понесу пластик — 0%.

Зрозуміло, опитування не є репрезентативним, але тенденція очевидна — люди негативно ставляться до використання ритуального пластику і не проти попрощатися з цією шкідливою традицією, замінивши її живими квітами.

Ось деякі коментарі:

«Релігійні громади всіх конфесій виступають категорично проти використання цього бруду! Але цього недостатньо. Чому є обмеження відносно пластикових пакетів, а відносно квітів — ні? Подивіться у квіткових магазинах в районі автовокзалу! Раніше були тільки живі квіти, а зараз заповнені пластиком!» — висловив свою думку Іван Терещук.

«У нас є попит на послугу догляду за могилами, які нікому доглянути тривалий час. У нас є попит на прикрашання могил живими квітами, саджанцями і доглядом за тими рослинами, але пропозиція таких послуг поки не створена», — вважає Сергій Яцук.

«У нашому селі Радичі Чижівської ОТГ ксьондз сварить за штучні квіти. Ми давно вже від них відмовилися, більше 10 років. Коли влітку заходиш на цвинтар — аж душа радіє, скільки живої краси... А ще ми не кладемо цукерки та печиво на могилки — це недоречно. Краще роздати живим, ніж має гнисти на могилі», — написала Ольга Карнаух.

В окремих громадах різних регіонів України заборонили штучні квіти на цвинтарях, а торговим точкам не рекомендують продавати ритуальний пластик. Комунальні підприємства розміщують на цвинтарях інформаційні таблички, що містять заборону штучних квітів. 

Юлія КЛИМЧУК