Куди веде нове провалля  на території замку?

Куди веде нове провалля на території замку?

Виникнення проваль, а останнім часом це явище в нас почастішало, у Звягелі постійно стає топ-новиною і викликає бурхливі обговорення. Громада, як правило, ділиться в цьому випадку на два табори: одні вважають, що історію потрібно зберігати, інші кажуть, що під час війни «не на часі» виділяти на це кошти. Накриття провалля в центральній частині міста, на площі Лесі Українки, викликало неоднозначну оцінку мешканців. В усіх попередніх випадках, хоч там і виявляли артефакти та цегляні склепіння, провалля просто засипали.

 

А днями нове провалля виникло біля дзвону на території фортеці. Фото опублікував місцевий художник Віктор Фурман, і цей прецедент знову викликав ажіотаж в обговореннях. 

«Звягель-інфо» звернувся за коментарем до начальника управління культури і туризму Олександра Широкопояса. Ось як він прокоментував:

— Провалля невеличке, воно з’єднується з підземеллям, яке ми розчистили під дзвоном, і куди вже з весни матимуть доступ туристи. Плануємо задля безпеки людей укріпити це місце, накрити його знову плиткою. Загалом під цією територією існує низка підземних ходів, які в майбутньому плануємо досліджувати. Переконаний, що історію потрібно зберігати.

Нагадаємо, що серед мешканців давно ширяться чутки, що стару частину міста пронизує густа мережа підземних ходів. Нерідко розповіді містян доповнювалися чутками. Зокрема, що ці ходи ведуть від замку та старого міста на досить велику відстань, і не лише до Корця, а навіть до Варшави. Вважали, що деякими з них можна було проїхатися возом або каретою, запряженими кіньми, що в підземеллях ховали коштовності, скарби, зброю тощо. 

Куди веде нове провалля  на території замку?

Слід визнати, що знання про наші підземелля здебільшого базуються на чутках та переказах. Насправді про них ми майже нічого не знаємо: вони ніколи фахово ніким не досліджувалися. Лише вузьке коло найбільш допитливих робили спроби проникнути до них і зібрати за короткий час хоча б якусь корисну інформацію. Адже ці об’єкти, доволі цікаві в історичному плані, досить швидко засипали, бо вони виникали в людних місцях, руйнували дорожнє покриття, заважали руху людей і транспорту, становили певну небезпеку. 

Територія фортеці теж тепер потенційно становить небезпеку для людей. Замок є одним із головних туристичних об’єктів нашого міста, через що в цій місцині завжди людяно, а до війни тут ще й часто проводилися масові гуляння. 

Юлія КЛИМЧУК
Фото автора та з мережі