Від пляжу — до будівлі РЕМу: в яку суму бюджету обійдеться чищення Случі?

Від пляжу — до будівлі РЕМу: в яку суму бюджету обійдеться чищення Случі?

У Звягелі взялися за очищення річки Случ від мулового осаду та зайвої порослі, а берегів — від аварійних дерев, кущів та чагарників. Роботи з розчищення прибережних ділянок від надмірної рослинності почалися в лютому, а самохідну установка-амфібія «Truxor» почали задіювати з 15 березня. Про хід робіт та цьогорічні плани щодо очищення Случі «Звягель-інфо» розповів начальник управління житлово-комунального господарства та екології міської ради Олег Годун.

 

Як він пояснив, готуючи програму очищення річки Случ, власне річку та берегову зону в межах Звягельської громади розбили на 7 умовних секторів. Цьогоріч заплановані до розчистки два сектори — 3-ій і 4-ий, що охоплюють територію від рятувальної станції (центрального пляжу) до будівлі РЕМу.

Роботи стартували в районі центрального пляжу й просуватимуть вгору за течією. «Прийнято рішення про першочергове очищення водної поверхні та розширення території міського пляжу для створення комфортних умов для жителів громади», — навела аргументи міська рада.

Від пляжу — до будівлі РЕМу: в яку суму бюджету обійдеться чищення Случі?

«У першу чергу взялися за розчищення берегів, щоб забезпечити під’їзд техніки. Бо в багатьох місцях це неможливо. Роботи виконує КП «Звягельсервіс». На берегах видаляють зайві та аварійні дерева, а річище чистять від рослинності та мулових відкладень», — каже Олег Годун.

 

Чи відповідає реальна ефективність очікуваній?

Наразі на ці роботи попередньо виділено 700 тисяч гривень із міського бюджету: 600 тисяч — на роботу установки-амфібії, 100 тисяч — на зрізання дерев. Якщо виникне потреба, то протягом року доведеться коригувати цю суму, виділяючи додаткові кошти.

«Немає методики, яка дозволяє обрахувати, які обсяги робіт буде виконано в межах запланованих коштів, бо кожна річка має свої особливості, своє русло. Приміром, особливості Случі полягають у тому, що вона тече з півдня на північ, а річище простяглося в кам’янистому каньйоні. Тому роботу установки «Truxor» супроводжують водолази рятувальної станції. Вони вивчають дно, розташування підводних каменів, великих гілляк, труб, щоб уникнути пошкодження техніки», — пояснює Олег Годун.

За кермом амфібії — досвідчений працівник КП «Звягельсервіс», який має досвід роботи трактористом. Він пройшов відповідне навчання. Також є другий працівник, який може керувати установкою, але поки що — в процесі навчання та стажування.

 

«Розхід» — від 4 до 6 літрів пального на годину

Установка «Truxor» споживає до 6 літрів пального на годину. Але «розхід» залежить від виду робіт. Якщо це косіння берегової трави та очерету, то споживання складає близько 4 літрів на годину, якщо ж роботи виконують ковшем, «розхід» може сягати 6 літрів. Також у витрати включено амортизацію та заробітну плату.

Від пляжу — до будівлі РЕМу: в яку суму бюджету обійдеться чищення Случі?

 

Де росте квіточка з Червоної книги, там не можна працювати

«Роботи проводяться, згідно з напрацьованим управлінням житлово-комунального господарства та екології Планом очищення річки Случ. Хід робіт узгоджуємо з екологами, науковцями, є відповідне рішення виконкому, в основу якого покладено досвід Коростеня. Тобто, зважили, який буде вплив на довкілля, відповідно, де і які роботи можна виконувати. Де росте, наприклад, квіточка з Червоної книги України, там не можна. Працюємо з мінімальним втручанням в екосистему. Загалом, щоб це відповідало екологічним вимогам, особливо — в період нересту. Бо якщо інтенсивно поглиблювати дно (як дехто пропонує — одразу ледь не до 4 метрів), то можна не врятувати, а навпаки — занапастити річку, її екосистему», — додає начальник управління ЖКГ.

 

Вивчили досвід інших міст

Нагадаємо, в минулому році за кошти міського бюджету Звягельська міська рада придбала самохідну установку «Truxor» класу «амфібія». Її вартість разом із додатковим обладнанням склала 9,5 млн грн. Техніку обирали, спираючись на науковий підхід, аби її робота не нашкодила природі.

Від пляжу — до будівлі РЕМу: в яку суму бюджету обійдеться чищення Случі?

«Ми вивчали досвід міста Коростень. На момент, коли ми здійснювали закупівлю цієї техніки, 12 таких одиниць уже працювали на території України й показали гарні результати. Цей метод використовується в європейських країнах, адже це — європейська техніка, яка сертифікована й пройшла всі необхідні ліцензійні випробування», — зазначив Олег Годун.

Олег БРЮХАНОВ

Фото Звягельської міської ради