ДВІ «БРОНЗИ» — У ДВОХ ІВАНІВ

ДВІ «БРОНЗИ» — У ДВОХ ІВАНІВ

Збірна Житомирської області з греко-римської боротьби на п’ятих всеукраїнських юнацьких спортивних іграх, що відбулися 22-24 квітня в Одесі, посіла командне одинадцяте місце. Приємно, що троє з шести борців, котрі захищали спортивну честь Житомирщини, — новоград-волинці. Більше того, увесь здобуток обласної команди — дві бронзові нагороди — поклали до командної скарбнички саме звягельчани.
Про високий рівень та престижність звітного турніру свідчить хоча б той факт, що спортсменам, котрі виборювали перші місця у своїх категоріях, одразу присвоювали звання майстрів спорту України. Крім цього, турнір мав статус відбірного на чемпіонат Європи з греко-римської боротьби.
Одна із двох бронзових нагород — в активі п’ятнадцятирічного Івана Кіпера. Травмувавшись, а відтак — поступившись вже у першій сутичці, Іван Кіпер втратив шанси на вихід до фіналу. Проте, проявивши неабияку волю до перемоги, юнак виграв три поспіль двобої. Варто відзначити, що початок сутички за «бронзу» недодав оптимізму ні спортсмену, ні його тренеру. Однак Іван Кіпер зумів переломити хід поєдинку. У підсумку рахунок за періодами 2:1. І заслужене третє місце з-поміж 22 спортсменів (вагова категорія 50 кг).
Другу бронзову нагороду команді Житомирської області приніс шістнадцятирічний Іван Лазарець. У послужному списку Івана, який греко-римською боротьбою займається вже 8 років, минулорічне «срібло» всеукраїнської шкільної спартакіади. І ось — черговий гучний успіх. Навіть значніший, аніж торік, адже юнацькі спортивні ігри за рейтингом знаходяться на вищому щаблі, порівняно зі шкільною спартакіадою.
На шляху до півфіналу у ваговій категорії 54 кілограми Іван Лазарець впевнено «розібрався» зі всіма відведеними жеребом суперниками. Однак, за крок до фіналу змушений був перервати переможну ходу, капітулювавши перед представником збірної Донецької області, що є традиційно сильною в цьому виді спорту (друге командне місце). У сутичці за третє місце Іван Лазарець, як і його товариш по команді, програв перший період. Проте у подальших двох періодах довів свою перевагу — 2:1.
До речі, у ваговій категорії, в яку потрапив Іван Лазарець, за нагороди боролися 30 спортсменів. Двоє із них — майстри спорту (вони в підсумку й пройшли до фіналу), 16 — кандидати в майстри спорту, 12 — першорозрядники. Так що третє місце в такій компанії — без перебільшення вдалий результат.
Третій представник Новограда-Волинського — Валерій Кравчук, за словами тренерів, був реальним претендентом на потрапляння до призової трійки. Однак зазнав прикрої травми вже у першому поєдинку і змушений був припинити участь у змаганнях.
Досягнутий результат (дві «бронзи» та одинадцяте загальнокомандне місце) новоград-волинські тренери в один голос називають не просто вдалим — навіть відмінним, оскільки у змаганнях брало участь 224 учасники із 25 команд, що представляли всі області України.
Олег БРЮХАНОВ