БЛИЗЬКО 10% НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ — КАТОЛИКИ

Загальна кількість католиків (всіх обрядів) в Україні становить нині 4801879 осіб. За інформацією Папського щорічника «Annuario Pontificio», що є головним офіційним джерелом про єрархію Римо-Католицької Церкви і її структури в різних країнах світу, 3982589 католиків в Україні належать до східного обряду та 819290 — до західного. Відповідно до поданої у виданні статистики католики становлять близько 10% населення України.
Як зазначає Володимир Бурега в публікації на сайті Богослов.ru, офіційна статистика Ватикану фіксує певне зростання кількості католиків в Україні за останні роки, зокрема за останні 4 роки — на 104879 осіб.
«Annuario Pontificio» також вказує кількість парафій щодо всіх католицьких єпархій та екзархатів в Україні. Якщо підсумувати наведені в щорічнику цифри, то Католицька Церква східного обряду має в Україні 3376 громад, а латинського — 917. Таким чином, загальна кількість громад Католицької Церкви в Україні, за інформацією «Annuario Pontificio», станом на початок 2009 року становила 4293.
Щодо території розміщення, то переважна більшість членів Католицьких Церков мешкає в західних областях України. Більше половини всіх католицьких громад зосереджено в чотирьох областях: Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській та Закарпатській. Єпархії і екзархати УГКЦ, що діють в інших регіонах України, кількісно істотно поступаються західноукраїнським структурам УГКЦ. Так, наприклад, у Донецько-Харківському екзархаті, що охоплює практично всю східну Україну, діє лише 43 парафії, в Одесько-Кримському екзархаті — 33 парафії, а в нововідкритому Луцькому екзархаті — лише 14 парафій.
Українські католики належать до різних обрядів: католики латинського обряду, об’єднані у Львівську митрополію-архієпископію, що складається з шести єпархій (на сьогодні її очолює архієпископ-митрополит Мечислав Мокшицький); католики східного обряду, більшість з яких належать до Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) (Предстоятель — Патріарх Любомир (Гузар)), котра на території України має дві архієпархії (в Києві та Львові), 7 єпархій і 3 екзархати. УГКЦ також має свої канонічні підрозділи в Австралії, Великобританії, Німеччині, Італії, Канаді, Латинській Америці, Польщі, США і Франції.
Крім того, в Закарпатській області України діє Мукачівська греко-католицька єпархія, що не входить в УГКЦ, а належить до Русинської Греко-Католицької Церкви. Мукачівську єпархію на сьогодні очолює Апостольський адміністратор Мілан Шашік, титулярний єпископ Бононії. Ця єпархія безпосередньо підпорядковується Ватиканові. За інформацією «Annuario Pontificio», Мукачівська греко-католицька єпархія нараховує 371000 вірян, об’єднаних у 382 парафії.