ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА» — ВИТОКИ ДУХОВНОСТІ»

ВОЛОДИМИР ЛИТВИН: «ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА» — ВИТОКИ ДУХОВНОСТІ»

Традиційно на свято «Лесині джерела» з’їжджаються не лише митці з усієї України, а й відомі земляки. Зокрема, попри завантажений робочий графік та участь у столичних заходах, приурочених до Дня незалежності України, Голова Верховної Ради України побував у Новограді-Волинському.
«Коли в мене випадає нагода, можливість, я завжди прагну побувати на Новоград-Волинщині, у своїх батьків і обов’язково відвідую «Лесині джерела», оскільки Леся Українка й дотепер не вивчена остаточно — нам необхідно відкинути стереотипи, та збагнути всю глибину та велич її творчості», — переконаний Володимир Литвин.
Відтак подарунки від спікера українського парламенту отримав музей Лесі Українки. Дещо раніше народники подарували музею комп’ютер, а нині — всю необхідну оргтехніку.
Саме від музею, де розпочалися урочистості, Володимир Литвин у колоні з учасниками свята вирушив до площі Лесі Українки — там поклали квіти до пам’ятника поетесі, а на центральній сцені свята говорили про значення і необхідність духовного відродження та про роль історичних фактів у сьогоденні.
Втім, згодом, на прес-конференції В.М.Литвина, не обійшлося і без розмірковувань про сьогодення у державі. Зокрема Володимир Литвин висловив свою точку зору щодо майбутніх президентських виборів та ймовірності висунення єдиного кандидата.
«Цілком очевидно, що певна група політиків і партій окреслили,хто це має бути. Як я ставлюся — позитивно, але це нереально. Очевидно, цей заклик буде матеріалізовуватися після першого туру. Коли буде намагання тих, хто вийде у фінал, залучитися підтримкою тих, хто має більш-менш помітну підтримку людей під час першого туру. Тоді розгорнеться шалена боротьба, вестимуться публічні і непублічні консультації. Оскільки є зрозумілим, що переможець отримає мінімальну перевагу, і кожен відсоток, навіть піввідсотка, матимуть надзвичайну вагу», — зазначив Володимир Литвин.
Загалом В.М.Литвин не агітував за себе, а дав стислу характеристику того, що діється в країні, підкреслив, що багато хто перетворює вибори на ярмарок лицемірства:
«Закон про вибори Президента недосконалий і буде постійно вдосконалюватися, особливо — після першого туру. Надто вже багато суперечностей, які можуть використовуватися різними політичними силами на свій розсуд, для своєї вигоди. На мою думку, є дуже зацікавлені особи, щоб взагалі до виборів Президента не приймати бюджету, щоб потім було на кого зіштовхнути всі прорахунки і негаразди. А потім прийматимуть бюджет, не думаючи вже про соціальні аспекти. Ніхто не гарантує, що Закон про бюджет буде підписаний, якщо все ж його розглядатимуть. Президент заветував майже чверть законів, прийнятих Верховною Радою. Хіба таке може бути у цивілізованій країні?
До рейтингів, які постійно публікуються різними партіями, чи ніби незалежними соціологічними інститутами, ставлюся як до гороскопів. Якщо гороскоп тобі сприяє, воно ніби приємно, якщо ні, то просто забуваєш про нього. Проте, якщо рейтинг майже нульовий, то це означає, що треба працювати. Як ніхто інший, я часто спілкуюся з людьми. Мені їх ніхто не зганяє. Розмовляю з людьми, дивлячись їм у вічі. Я нікого не звинувачую, а говорю про конструктив, тобто — про відповідальну владу і про те, як кожному жителю країни нарешті відчути себе людиною.
На підставі цих зустрічей і спілкувань я зробив для себе висновок: у політиці, як і в житті, з тими, кого люблять, не одружуються...
Новоград-волинські журналісти задали спікеру одне з найбільш болючих для міста питань: коли ж нарешті продовжиться фінансування будівництва восьмої школи?
На що від В.М.Литвина надійшла офіційна інформація: обіцяні дещо раніше три мільйони гривень, необхідні для будівництва восьмої школи, завдяки субвенціям з державного бюджету, уже виділені і очікують їх надходження до міського бюджету.
Не обішлося на святкуванні і без подарунків. Того дня гардероб Володимира Литвина поповнився двома звягельськими вишиванками. Їх йому подарували міський голова Микола Боровець та представники жіночої ради міста.
Підготувала Лариса ГЕМБАРСЬКА