УВАГА! ДІТИ НА ДОРОЗІ!

Дорогі діти, ось і закінчився приємний для вас сезон літніх канікул, і знову ви щоранку поспішаєте до школи, а значить нам, працівникам ДАІ, додається турбот.
Почався новий навчальний рік. Чимало турбот виникає у працівників Державтоінспекції з початком нового навчального року. Зазвичай, у перші дні вересня спостерігається сплеск дитячого дорожньо-транспортного травматизму, викликаний тим, що діти за літній період відпочинку відвикають від інтенсивного дорожнього руху. Частіше всього в ДТП потрапляють діти-пішоходи, порушеннями яких є:

  • перебіг вулиці в невстановленому місці;

  • гра на проїзній частині дороги;

  • перехід на забороняюче світло;

  • вихід із-за стоячого транспортного засобу, та інших об’єктів, що обмежують видимість;

  • керування транспортними засобами, навики їзди на яких відсутні.


Дітям слід пам’ятати, що переходити вулицю необхідно:

  • на пішоходних переходах;

  • в місцях, спеціально для цього відведених.


Якщо такої можливості немає, тоді, діти, запам’ятайте, перед тим, як вийти на дорогу, подивіться ліворуч, переконайтеся у відсутності транспорту, який рухається поблизу, і тільки тоді переходьте до середини дороги; подивіться направо, якщо поблизу транспорт відсутній — закінчуйте перехід проїзної частини.
На вулицях завжди треба бути уважним, обережним та не допускати гри та пустощів на проїзній частині або тротуарі.
Саме тому з метою активізації роботи з попередження дитячого дорожньо-транспортного травматизму напередодні та в перші дні нового навчального року проводитиметься узагальнення та розповсюдження кращих форм і методів профілактичної роботи для школярів. З метою привернення уваги громадськості до проблем гарантування безпеки неповнолітніх, з 20 серпня 2009 року за ініціативою ДДАІ МВС України розпочато Всеукраїнський конкурс — рейд «Увага! Діти — на дорозі!», який триватиме до 20 вересня 2009 року. В перші дні навчального року в усіх класах загально-освітніх закладів відбудуться Єдині уроки з вивчення правил дорожнього руху.
Шановні батьки, не буде зайвим і вам приділити належну увагу вихованню в родині безпечних навичок поведінки на дорозі, не залишайтеся байдужими, нагадуйте дітям про небезпеку, яка на них чекає на дорогах. І не тільки нагадуйте, а й виховуйте повагу до законів доріг на власному прикладі. Визначте найнебезпечніший маршрут руху вашої дитини до навчального закладу, пройдіть його разом декілька раз, і тільки тоді, коли дитина уважно слідкує за ситуацією та небезпекою, яка складається на дорозі, ви будете спокійні за життя та здоров’я вашої дитини. А працівники Державтоінспекції зроблять все можливе, щоб навчити ваших дітей бути уважними та обережними на дорогах.
Тож щасливої та безпечної вам дороги, школярі.
О.ПАВЛЮК, начальник Новоград-Волинського ВДАІ, підполковник міліції