ЗА МОЛОКО — НЕ РОЗРАХОВУЮТЬСЯ, А З М’ЯСОМ — КАТАСТРОФА

ЗА МОЛОКО — НЕ РОЗРАХОВУЮТЬСЯ, А З М’ЯСОМ — КАТАСТРОФА

Хлібороби зібрали на полях хліб і, здавалося б, можна й перепочити, порадіти результатам власної праці, бо нинішні жнива виявилися досить успішними. Однак, поряд з тим, відразу виникає безліч проблем – хліб дівати нікуди, ціни на нього мізерні, а в тваринництві взагалі спад досі небувалий. Про причини ситуації, що склалася в галузі сільського господарства, наша наступна розмова з начальником управління агропромислового розвитку РДА, кандидатом сільськогосподарських наук Р.М.КИРИЛЮКОМ:
— Руслане Миколайовичу, закінчилися жнива-2009, якими вони були для хліборобів Новоград-Волинщини, чи порадували високими показниками?
— Як і передбачалося, до Дня незалежності господарства району завершили збирання ранніх зернових та зернобобових. Було зібрано урожай на площі 26,8 тис. га — 75 тис. тонн при урожайності 28 ц з га на круг. Не можна сказати, що жнива були простими, але погодні умови другої декади серпня дозволили «підтягнути» комплекс збиральних робіт. Великі сільськогосподарські підприємства, такі як ПСП «Граніт» і СТОВ «Птахівник», залучили велику кількість потужних комбайнів, чим прискорили жнива.
Найбільший вал маємо в сільськогосподарському підприємстві ПСП «Граніт» — 6950 тонн та СТОВ «Птахівник» — 6920 тонн, при урожайності у «Птахівнику» 60 ц з гектара, а в «Граніті» — 40 ц з га. Всього на Новоград-Волинщині цього року є 9 господарств, які мають валове виробництво зерна більше 2 тис. тонн.
Якщо порівняти до минулого року, то виробництво продовольчого зерна збільшилося на 2,5 тис. тонн. Крім лідерів, які з року в рік стабільно нарощують темпи та показники, є ряд господарств, які також збільшили валове виробництво: це і ПП «Терези-5», і ПОСП «Колос», і ПП «Оранта», СТОВ «Агросоюз».
Дані показники вилились у те, що 4 вересня на базі Житомирського агроекологічного коледжу відбулося підведення підсумків серед районів області. Наш Новоград-Волинський район визнано кращим у перехідній зоні по збиранню ранніх зернових культур, за що нагороджено вимпелом та цифровою відеокамерою.
У номінації «Найкраще господарство» визнано Токарівський СТОВ «Птахівник». Кращим по професії було названо агронома СТОВ «Агросоюз» (Орепи) Вадима Шащука.
Незважаючи на певні здобутки, залишилися проблеми з реалізацією зерна.
— На якому етапі посівна кампанія, і чи впливають на неї погодні умови?
— Господарствами району на даний час посіяно 700 га озимого ріпаку, що більше на 500 га до минулого року. Завдяки реалізації даної культури, господарства отримали обігові кошти для продовження жнив. Надзвичайно великий дефіцит продуктової вологи стримує посів озимих культур. Адже ми знаємо, що на Поліссі оптимальними строками посіву озимого жита є термін з 5 по 25 вересня, а озимої пшениці — по 1 жовтня.
— Як почувається нині галузь тваринництва?
— Ще під час жнив відчувався дефіцит обігових коштів, який виник внаслідок заборгованості молокопереробними підприємствами сільськогосподарським підприємствам району. І цей борг з кожним днем зростає. Окремим підприємствам переробники винні до 600 тисяч гривень.
— Хто з переробників молочної продукції не розраховується з товаровиробниками?
— Практично на сьогодні ніхто не розраховується за молоко, мотивуючи це тим, що нема збуту на молочні продукти. Район виробляє щоденно 20 тонн молока, а на власні потреби Новоград-Волинщина використовує біля 5 тонн. Все інше доводиться продавати за межі району. Молоко беруть, а кошти вже хронічно за нього не повертають.
— Можливо, у м’ясній галузі краща ситуація?
— З м’ясом – катастрофа, бо Кабінет Міністрів надав ліцензії на ввезення з-за кордону м’яса на 600 тисяч тонн. До речі, м’яса дешевого і не завжди якісного. За перше півріччя 2009 року на територію Житомирщини ввезено імпортної молочної продукції в 160 (!) разів більше, як торік. Тому наші виробники за таких умов стають неконкурентноздатними. Спад ВРХ у господарствах триває.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото з архіву обжинок-2009 у Житомирі