ЩОДО БЕЗОПЛАТНОЇ ПРИВАТИЗАЦІЇ ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНОК

Відділ Держкомзему у м.Новоград-Волинський надає додаткове роз’яснення, що постанова Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2009 року №844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році» застосовується у випадку отримання рішення громадянами України про передачу їм у приватну власність земельних ділянок для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель, ведення особистого селянського господарства в межах населених пунктів та садівництва у розмірах, визначених статтею 121 Земельного кодексу України.
При цьому постанова спрямована передусім на громадян, яким рішенням міської, селищної або сільської ради були передані у власність земельні ділянки для зазначених цілей до 1 січня 2002 року відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України №15-92. Для таких громадян технічна документація і оформлення державного акта на право власності на земельну ділянку здійснюється безкоштовно за кошти державного бюджету.
У випадку, якщо громадянину надано у користування земельну ділянку до 2002 року (до набрання чинності Земельного кодексу України в редакції 2001 року), рішення про безкоштовну передачу її у власність приймається на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки (ст.118 ЗКУ). Відповідно до статті 123 Земельного кодексу України та статті 56 Закону України «Про землеустрій» такими документами є технічна документація із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку. Без такої технічної документації рішення прийматися не можуть. Водночас, державний акт на право власності на земельну ділянку таким громадянам виготовляється та видається безкоштовно.
Станом на 12 жовтня 2009 року у відділі Держкомзему у м.Новоград-Волинський зареєстровано 128 заяв громадян. За результатами розгляду заключено 77 договорів із ДП «Житомирський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку, 51 договір заключено з Житомирською регіональною філією ДП «Центр ДЗК» на безоплатне оформлення та видачу державних актів на земельні ділянки.
Враховуючи вищевикладене, постанова Кабінету Міністрів України №844 носить виключно соціальний характер і покликана допомогти передусім людям похилого віку та соціально незахищеним отримати правовстановлюючі документи на земельні ділянки, якими вони користуються з діда-прадіда.
В.МИХАЛЬЧУК, начальник відділу Держкомзему у м.Новоград-Волинський Житомирської області