СТРЕС

З приходом пізньої осені золоті дні все частіше змінюються похмурими і сірими, все частіше мрячить похмурий дощ. Такі зміни в погоді відображаються і на нашому настрої. Виникає внутрішній розлад, який робить кожну людину дуже вразливою. Ми вже не можемо протистояти стресам, яких, нажаль, дуже багато в нашому житті.
Термін «стрес» означає напругу і в перше був запропонований канадським вченим Сельє. Розрізняють стреси фізичні, психічні і психологічні. Стреси, а особливо психоемоційні, вважаються найбільш небезпечними, так як їх дія направлена безпосередньо на нервову систему. Як відомо, нервова система контролює всі функції організму. Недаремно люди кажуть, що «усі хвороби від нервів», і в цьому вислові є велика частка правди.
Психоемоційні стреси в одних випадках призводять до розвитку таких психосоматичних хвороб як гіпертонічна, виразка шлунку і дванадцятипалої кишки, цукровий діабет, бронхіальна астма, тиреотоксикоз, в інших — до розвитку неврозів, які можуть сприяти онкозахворюванням.
Найбільш типові реакції організму на стрес — це порушення сну, зниження або навпаки різке посилення апетиту, висока тривожність, втома, поганий настрій.
В останні роки боротьба зі стресом перетворилася на справжню індустрію. Щоб уникнути цієї напасті, нам пропонують використовувати різні методики: від прийому антидепресантів до дзен-буддизму. Але кожен може допомогти собі сам при бажанні.
Головне навчитися правильно сприймати будь-яку стресову ситуацію. Не потрібно, як це робить багато хто, знову і знову в думках «прокручувати» її. Колись люди говорили: «Car neldito» — «Не гризи своє серце». Прислухайтесь до цієї поради.
І.ГУМЕНЮК, лікар-психотерапевт