КОГО ЛІКУВАТИМУТЬ ЗА МІЛЬЯРД?

Схоже, в Україні стих галас навколо епідемії грипу. Щоправда, фахівці припускають, що це була тільки перша хвиля. Очікують ще другу й третю. Але поки що все більш-менш спокійно. І є можливість провести деякий аналіз.
За офіційними даними від Мінохорони здоров’я, кількість померлих від грипу та ГРВІ в Україні за час осінньої епідемії сягнула близько 350 осіб. Звісно, що кожна смерть — це горе для рідних і близьких померлої людини. У той же час поставимо собі питання: чому летальні випадки, що виникають внаслідок інших захворювань, не стають підставою для рішучих дій українських можновладців?
А підстави є. В якості прикладу розглянемо лише наш регіон — місто Новоград-Волинський і район. Спираючись на статистику, надану в міськрайТМО.
За три квартали 2009 року по місту й району зареєстровано 1216 смертей. Одразу зазначимо, що це — дещо менше, ніж за відповідний період року минулого (1330). І лікарі констатують тенденцію до зменшення показника смертності.
Але, щоб зрозуміти, чому виникло попереднє питання, варто подивитися на смертність населення в розрізі хвороб, котрі ці смерті спричинили.
Сумне перше місце із року в рік залишається за хворобами системи кровообігу (більшість із них — так звані, «серцеві хвороби»). За 9 місяців 2009 року від цих захворювань померло 819 жителів Новограда-Волинського й району. На другому місці (122) — новоутворення (себто, пухлини та інші онкозахворювання). Смертельні випадки від різного роду травм і отруєнь (104 людини) — на третьому місці.
А ось хвороби органів дихання (куди входять бронхіти, пневмонії тощо) у рейтингу найнебезпечніших для новоград-волинців хвороб — аж на четвертому місці. Причому, левову долю смертей по місту й району спричинив хронічний бронхіт — 48. Тоді як пневмонія, котра так налякала чиновників і пересічних мешканців, забрала 7 життів. І цю цифру лікарі називають «ще не високим показником». За словами медиків, в середньому за рік від запалення легенів помирає до десяти жителів Новоград-Волинщини. І з цим нічого не поробиш — захворювання серйозне. В окремих випадках медики безсилі.
А ось головне. Як повідомляють вітчизняні інформагентства, на боротьбу із хворобами системи кровообігу держава виділила у 2009 році 140 мільйонів гривень. І це при тому, що щорічно від «серцевих хвороб» помирають десятки тисяч українців. Зате по грипу (який би він там не був) треба вдарити цілим мільярдом! І якось не співрозмірно виглядає кількість жертв від згаданих хвороб і декларовані видатки на боротьбу із ними.
До слова, помирають люди і від туберкульозу (зокрема, по Новоград-Волинському району зафіксовано ріст смертей від цього недугу порівняно з попереднім роком). Але чомусь паніку, а відтак — шалені видатки (поки що, правда, заветовані Президентом) здійняв саме грип. Дещо дивно, чи не так?
* * *

У той же час загалом в Україні знижується смертність і зростає народжуваність. Принаймні, така тенденція мала місце протягом першого півріччя 2009 року. Офіційна статистика Міністерства охорони здоров’я, яку ми отримали в головного лікаря міськрайТМО Василя Бориса, стверджує, що у першому півріччі поточного року в Україні було зафіксовано зниження рівня смертності на 6,3% у порівнянні з тим самим періодом 2008-го. Даних за третій квартал цього року в офіційних повідомленнях ще немає.
За даними Міністерства юстиції України, рекордним є показник співвідношення кількості народжених до кількості померлих громадян. Цей показник є найкращим в Україні, принаймні за останнє десятиліття. Зокрема, якщо, приміром, протягом перших кварталів 2007-2008 років кількість народжень до кількості смертей була у співвідношенні 1:1,8 і 1:1,7, то в I кварталі 2009 року цей показник склав 1:1,5. А в ІІ кварталі цього року — досяг співвідношення 1:1,4.
Але все ж стан здоров’я населення України продовжує залишатися незадовільним. Погана екологія, неякісні продукти харчування й вода, постійні стреси через невпевненість у завтрашньому дні — ці та інші причини віднімають роки життя в українців. Зокрема, навіть у цьому році, коли намітилася позитивна динаміка, показники загальної смертності населення України вдвічі перевищують відповідні дані країн ЄС. При цьому в нашій країні рівень смертності населення працездатного віку перевищує європейські показники у 2-4 рази. А смертність українських чоловіків у віці 25-44 роки майже в чотири рази перевищує смертність жінок аналогічного віку.
Олег БРЮХАНОВ