ОБЕРЕЖНО — НЕБЕЗПЕЧНИЙ ЛІД!

ОБЕРЕЖНО — НЕБЕЗПЕЧНИЙ ЛІД!

Уже не раз говорилося про небезпеку, яку таїть у собі лід. Із настанням морозів на людину чекає ще одна небезпека — загроза провалитись під лід. Та любителі риболовлі, люди, які мешкають поблизу водойм, з метою скоротити шлях в обхід, особливо діти, нехтують усілякими попередженнями і правилами безпеки. В багатьох випадках це закінчується трагічно.
\"ОБЕРЕЖНО

У м.Новоград-Волинський та районі протягом 2009 року на водних об’єктах загинуло 6 чоловік, в області за цей період на водних об’єктах загинуло 82 особи.
Трагічно закінчилася рибалка з-під льоду для двох мешканців нашого міста на кар’єрах поблизу с.К.Майдан. Трагедією обертаються і зусилля тих, хто поспішає на порятунок, якщо вони не мають при собі елементарних засобів порятунку.
Якщо на ваших очах на льоду провалилась людина, негайно сповістіть їй, що йдете на допомогу і візьміть лижі, дошку, фанеру (щоб збільшити площину опори) і повзіть на них, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте.
Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину.
Потерпілого укрийте від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, переодягніть у сухий одяг і напоїть чаєм.
Лід може бути неміцним біля берегів, біля стоку води, де б’ють ключі, де швидка течія або струмок впадає в річку, біля греблі.
Щоб зберегти своє здоров’я, чи навіть врятувати життя, слід пам’ятати наступне:

  • ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги;

  • ходити по льоду можна лише тоді, коли його товщина досягне 7 см;

  • якщо ви провалились на льоду річки або озера, — широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримайтесь від занурення з головою, намагайтеся без різких рухів вибратися на лід, наповзаючи грудьми, і по черзі витягаючи на поверхню ноги;

  • вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки прийшли, і де міцність льоду таким чином перевірена, і поспішайте опинитись у теплі.


При дотриманні цих елементарних правил ви зможете запобігти біді.
М.Антонюк, завідуючий сектором з питань цивільного захисту та організації служби районного управління