БУДІВЕЛЬНИК — ЦЕ НЕСКІНЧЕННА ТВОРЧІСТЬ І ПОШУК

А я у будівельники пішов
Із мрією будувати, будувати…
Мости, будинки, космодром
І радість людям дарувати.
Безмежна даль у майбуття
Своїми вчинками, руками
Творити буду я життя
Прекрасне, як сама земля.

Як багато можна сказати про професію будівельника!
Почнемо з того, що будівельник — дуже древня професія, що іде своїми початками в глибину сторіч. Історія будівельного мистецтва бере початок з найдавніших часів і нерозривно пов’язана з історією розвитку людського суспільства.
Кожний народ пишається культурними здобутками своїх предків, бо в них він бачить не тільки своє минуле, а й майбутнє. Традиції високої самобутньої культури збереглися в фортецях, церквах, храмах, у народних житлах на всій території України.
Деякі із них можна побачити на Житомирщині: церква святого Василя в Овручі (пам’ятка архітектури ХII століття) та деякі архітектурні пам’ятки нашого міста. Милуючись ними, ми віддаємо належне таланту, тонкому смаку і винахідливості умільців-будівельників, чиї чудові витвори непідвладні часові. Прекрасні споруди минулого не йдуть разом із їхніми творцями. Еталони широкої краси, вони і сьогодні не загубили свого значення, ними будуть захоплюватись прийдешні покоління.
Які потрібні були знаряддя і матеріали, щоб створити подібні шедеври? З тієї пори, як людина будує, її думки невпинно працюють над створенням нових, поліпшенням існуючих знарядь праці, над пошуками складних форм споруд, над зведенням їх у короткі терміни, із зменшеними витратами засобів і зусиль. Ще при спорудженні єгипетських пірамід і римських акведуків будівельники були знайомі з важелями, канатами, блоками, лебідками, що застосовуються зараз.
З кожним роком будівельні роботи все більше вдосконалюються. Переконатися можна, пройшовши вулицями нашого квітучого міста. Все, що ми бачимо навколо, — створено умілими руками будівельника. Чи є інша професія, порівнюючи з цією за широтою і розмаїтістю інтересів, інша праця, порівняна із цим завзяттям, творчим злетом, що переборює труднощі й негоду?
Навколишній світ не обмежений стінами простої квартири, найбільшого будинку. Ми відчуваємо постійну потребу й у такій будівельній продукції, як театри і цирки, Палаци культури і кіноконцертні зали, бібліотеки та лікарні, будинки відпочинку та санаторії тощо. На будівельниках лежить велика відповідальність за пам’ятники історії, культури. Квартали старих будинків, що підлягають зносу, часто бережуть у собі багато цінного. Реставратори древніх пам’ятників — теж будівельники. Тільки їхнє завдання складніше, щоб відновити будинок у першопочатковому вигляді, вони повинні пізнати секрети старих майстрів — таємниці їхніх віковічних розчинів, секрети найміцнішої кам’яної або цегляної кладки, хитрої системи вентиляції, надзвичайних архітектурних прикрас…Недарма в реставратори зараз йдуть найосвіченіші будівельники, часто, з вищою освітою.
Будівельник — це покликання, нескінченна творчість і пошук. Прекрасно усвідомлювати, що твоя праця необхідна людям всіх професій, що плоди твоєї праці переживуть століття. Від багатьох професій, прекрасних і різних, професія будівельника відрізняється тим, що його праця втілюється в красу наших міст, зручність квартир, складне переплетення заводських конструкцій. Кожний будівельник відчуває гордість за свою професію, вважає її найцікавішою, найактуальнішою серед інших. І це зрозуміло: адже в імя Людини, для блага Людини трудяться наші будівельники.
Вітаю всіх будівельників з професійним святом. Бажаю творчих масштабів будівництва тих проектів, які сьогодні ще здаються утопічними.
Г.ГАЙДАЙЧУК, викладач вищої категорії, старший викладач будівельних професій Новоград-Волинського ліцею