ХРОНІКА 2/2010

ТВІЙ ДЗВІНОК У МІЛІЦІЮ
У яких випадках слід звертатися до міліції?
У різних ситуаціях життя може виникати потреба звернутися до міліції. Звертайтеся, якщо:

  • ви стали жертвою злочину;

  • стали свідком правопорушення, злочину;

  • сталася дорожньо-транспортна пригода;

  • необхідно вжити заходів для розшуку особи, яка зникла безвісти;

  • стали свідком підготовки до злочину;

  • вам відомі зловмисники, яких розшукує міліція через засоби масової інформації;

  • вам необхідно отримати паспорт, зареєструватися за місцем проживання;

  • бажаєте отримати права водія чи зареєструвати транспортний засіб;

  • бажаєте бути власником зброї (мисливської чи газової);

  • бажаєте допомогти міліціонерові в охороні порядку на дільниці.


Приводом для звернення до міліції може бути ситуація, коли ви загубилися. Найбільш безпечно в такому випадку спілкуватися з працівниками міліції, а не з випадковими перехожими.
ЯК УБЕЗПЕЧИТИСЯ ВІД КВАРТИРНИХ КРАДІЖОК
Майте міцні запори, зміцніть двері, вріжте дверні вічка. Не залишайте відкритими кватирки, вікна, балконні двері, навіть улітку, особливо, якщо ви мешкаєте на першому поверсі або ж у квартирах біля пожежних драбин чи прибудов. Подбайте про те, щоб сходи та площі біля дверей були освітлені, тоді злодій боятиметься, що його ймовірніше помітять.
Не зберігайте ключі від квартири разом із документами, не прикріплюйте до ключів брелоки з вашим ім’ям і адресою. Якщо ключі загублено, відразу слід змінити замки. Не кладіть ключі під килимок біля дверей та не зберігайте їх в автомашині. Не давайте незнайомцям детальної інформації про себе, наприклад, через оголошення.
Якщо вас тривалий час не буде вдома, попередьте листоношу, щоб до вашої поштової скриньки не розкладали кореспонденцію, або домовтеся із сусідами, щоб забирали її, адже повна поштова скринька свідчитиме про тривалу відсутність мешканців квартири.
Уважно відчиняйте двері, а також не приводьте випадкових або малознайомих людей додому. Не відчиняйте дверей незнайомим людям, з якими б проханнями вони не зверталися.
Якщо ви біля своєї квартири виявите щось підозріле (зламані або відкриті двері, шум у квартирі), — краще не заходити й ні до чого не торкатися, а зателефонувати від сусідів до відділку міліції. Не варто рватись у бій — здоров’я дорожче майна!
НЕПОВНОЛІТНІЙ УДОМА
У жодному разі не відчиняйте дверей, ким би не була б людина: міліціонером, двоюрідним дядьком, маминою знайомою...
Голосно запитайте «Хто там», і якщо це невідома вам особа, — теж голосно скажіть: «Батьки закрили мене» та відійдіть від дверей.
Не відчиняйте дверей відразу після дзвінка чи стуку, подивіться у вічко, тримайте двері на запобіжному ланцюжку.
Якщо зловмисники все ж опинилися у квартирі, — не виявляйте хоробрості й не провокуйте їх. Якщо вони вимагатимуть гроші чи коштовності, — краще показати їм місце, де батьки зберігають невеликі суми грошей, аніж стати жертвою фізичного насильства.
При першій нагоді зателефонуйте до міліції, кричіть, розбийте віконне скло, намагайтеся всіма засобами привернути до себе увагу сусідів та перехожих.
Майте записничок з робочими телефонами батьків, а також з телефонами сусідів, міліції (102), швидкої допомоги (103), пожежної охорони (101). Прикріпіть ці номери над телефонним апаратом.
ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД НАПАДНИКІВ
Увечері не ходіть поодинці. Якщо ви пізно повертаєтеся додому, — попросіть знайомих, друзів супроводити вас; якщо ви йдете пішки у вечірню годину, — попросіть дорослого, якому ви довіряєте, провести вас. Якщо вам необхідно застосувати якісь доступні індивідуальні засоби захисту (наприклад, газовий балончик), тримайте його в руці або в зручній кишені.
Плануйте свій маршрут освітленими місцями, уникайте парків, скверів, подвір’їв, підозрілих місць і галасливих компаній. Прикрийте прикраси, цінні речі, а, краще, зніміть їх; не заходьте в під’їзд або в ліфт разом із незнайомцями, почекайте людей, які викликають довіру, наприклад, пару похилого віку.
Нікуди не йдіть з незнайомцями, якими б привабливими не були їх запрошення, — у кіно, в кафе, покататися на велосипедах, в човнах, на машинах, подивитися якусь тварину, навіть допомогти людям.
Не вживайте алкоголь або наркотики! Помічено, що ті, хто вживає алкоголь, наркотики, дуже часто потрапляють у сумнівну компанію і стають жертвами своїх же знайомих чи співучасниками злочинів.
Якщо ви почули на вулиці кроки за спиною або побачили підозрілу особу, яка йде назустріч вам, — прискорте темп, перейдіть декілька разів на іншій бік вулиці, поверніть.
Якщо хтось переслідує вас, — не панікуйте: перейдіть на біг, прямуйте до будинків або людних, освітлених місць, кричіть: «Пожежа! Горимо!» На такі крики швидше виглянуть мешканці. Можна навіть розбити скло або забігти в під’їзд і подзвонити в двері.
Завжди повідомляйте батькам, де ви перебуватимете та коли плануєте повернутися додому.
Якщо хтось наздогнав вас, а допомогти нікому, то в цій ситуації тримайтеся спокійно. Пам’ятайте, що інстинкт збереження життя підкаже вам, як діяти.
Якщо нападник озброєний, намагайтеся не робити різких рухів. Можна схитрувати, наприклад, удати з себе зомлілого або поводитися дивно, як божевільний.
На вимогу віддати гаманця, — ліпше спокійно це зробити.
Намагайтесь уважно розглянути злочинця, а потім, за першої ж можливості, повідомте в міліцію про напад.
Нічого не торкайтеся, не змінюйте одяг, не мийтеся — це допоможе відшукати сліди злочинця.
Своєчасне надання інформації допоможе працівникам міліції оперативно відреагувати на ваше звернення. Телефони: 102, 5-22-25.
Новоград-Волинський МВ УМВС