НЕТИПОВИЙ ВІРУС ВІДСТУПИВ

НЕТИПОВИЙ ВІРУС ВІДСТУПИВ

\"НЕТИПОВИЙЛІКАРІ ДОСІ ДОСТЕМЕННО НЕ ЗНАЮТЬ, ІЗ ЧИМ САМЕ БОРОЛИСЯ
Інформаційна лихоманка у провідних вітчизняних ЗМІ, спричинена епідемією грипу, так само раптово припинилася, як і почалася. Зараз рідко коли можна почути з екранів телевізорів про свинячий грип, кількість померлих від нього тощо. Можливо, закінчився термін дії, так званого, політичного замовлення, а, може, — інші теми стали більш актуальними.
Поряд із цим на місцевому рівні люди продовжують переказувати один одному про окремі смертельні випадки, спричинені вірусними захворюваннями. Так, містом довго ходила інформація про померлого юнака з Яруня, обговорювали й смерть вагітної жінки. Отже, небезпечний грип не відступив, а лише — зачаївся? Так це чи ні і, власне, яка ситуація в Новограді-Волинському й районі із захворюваністю на грип і ГРВІ на тепер — із цими запитаннями ми звернулися до головного лікаря міськрайТМО Василя БОРИСА:

— У цьому осінньо-зимовому сезоні ми дійсно зіткнулися із чимось незвичайним, — бере слово головний лікар, — Так, у попередні роки теж у цей період спостерігався сезонний сплеск захворюваності на респіраторно-вірусні інфекції, але цього разу одномоментно почали хворіти маси людей.
Василь Миколайович не виключає, що така статистика пов’язана з тим, що люди були налякані негативною ситуацією, що мала місце в інших областях, і тому почали частіше звертатися до лікарів. У той же час самі лікарі побачили, що нині мали справу (і мають у деяких випадках) із нетиповим захворюванням.
— Вірусні інфекції завжди давали ускладнення, — продовжує головний лікар міста й району, — Проте в цьому сезоні вірус у більшості випадків серйозно вражав саме легеневу тканину. Захворювання протікало надзвичайно інтенсивно. Бувало, що шпиталізуємо хворого у задовільному стані, робимо рентген-знімок — бачимо легку форму пневмонії. Призначаємо лікування згідно розробленим МОЗ протоколом, а хворому все одно стає дедалі гірше.
— Навіть були випадки, коли практично одночасно у відділення надходять декілька хворих, у них спостерігаються однакові симптоми, ставиться однаковий діагноз, призначається ідентичне лікування (згідно з протоколами МОЗ), а в результаті — один із них йде на поправку, інший — навпаки. Чому так — пояснити наразі не можемо. Власне, у нашій країні на сьогодні й немає достатньої кількості лабораторій, щоб у кожному випадку ідентифікувати, на який саме різновид грипу (типовий чи свинячий) захворіла та чи інша людина, — розповідає Василь Борис.
У період, коли було оголошено епідемічну ситуацію, постійно відбувалися селекторні наради, лікарів консультували провідні медичні й іноземні фахівці галузі медицини. Так, за словами Василя Миколайовича, під час однієї з нарад спеціаліст Всесвітньої організації охорони здоров’я визнав, що людство зіткнулося з незвичним видом хвороби. Звідки вона взялася — версій і досі не бракує. Але ж яка із них справжня, і чи дійсно нам колись скажуть правду, — питання поки без відповіді.
Тоді ж таки фахівець ВООЗ зазначив, що основний удар прийшовся на Україну (наче нам інших бід мало, — прим. автора), і зізнався, що в світі ще немає тактики, як максимально ефективно лікувати ускладнення від цієї інфекції. Медики й науковці практично в ході епідемії почали розробляти нові протоколи. «Згідно з ними зараз і лікуємо», — констатував Василь Миколайович.
Із 30 жовтня минулого року, коли в місті було запроваджено карантин, проводився щоденний моніторинг — всі лікарі доповідали про кількість звернень із ГРВІ та грипом. Відтоді й по 29 січня цього року по місту й району було зареєстровано 10751 випадок таких звернень (у місті — 6737, по селах — 4014). За вказаний проміжок часу було проліковано 210 пневмоній. «За три місяці — це багато», — визнає Василь Борис. При цьому додає, що лікарі працювали із величезним навантаженням.
— На жаль, дійсно, були смертельні випадки. За січень від пневмонії та ускладнень від неї померло дві людини: одна — місцева жителька, інша жінка — мешканка Ємільчинського району, котру шпиталізували до Новоград-Волинського міськрай ТМО. Обидві поступили в лікарню у важкому стані, бо вчасно не звернулися за медичною допомогою. Щоб врятувати людей, було призначено дуже сильні антибіотики, але результату це не дало, — пояснив В. Борис.
Для порівняння — за увесь 2009 рік (в тому числі — й карантинні місяці) від цієї недуги померло 8 людей. У 2008-му — 3. Ці показники — одні з найнижчих по області, — наголошує лікар.
На основі власних спостережень медики дійшли висновків, що до цього вірусу найбільш вразливі люди віком від 20 до 45 років, вагітні та особи, котрі мають надлишкову вагу. Це — так звана група ризику.
Станом на кінець січня ситуація із захворюваністю на грип і ГРВІ по місту й району стабілізувалася, — продовжує далі лікар, — 29 січня до лікарів звернулося 78 людей. Минулої п’ятниці (розмова з лікарем відбулася у понеділок, 1 лютого, — прим. автора) зафіксована одна пневмонія. У відділеннях лікарні доліковуються ще 22 людей, котрим поставили діагноз пневмонія. Така кількість — це нормальна ситуація для цієї пори року. Рівень захворюваності — типово сезонний.
Але ж фахівці передрікають Україні ще й третю хвилю епідемії – на другу половину лютого-початок березня. Поради, як уберегтися, — традиційні: головне — профілактика. Уникати переохолоджень, вживати їжу, багату вітамінами, всіляко підтримувати імунітет. Якщо ж не вийшло вберегтися, — терміново звертайтеся за медичною допомогою. Лікарі вкотре нагадують: на ранніх етапах локалізувати хворобу значно простіше, проблеми починаються на стадії ускладнень. Тож, будьте здоровими, бережіть себе.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА