ЧУЖОРІДНІ ТІЛА ГЛОТКИ

Чужорідні тіла потрапляють у глотку частіше за все з їжею (рибні і м’ясні кісточки, шматочки скла, шматочки дерева, зерна злаків). Чужорідними тілами також можуть бути і предмети, що випадково потрапили в рот (цвяхи, кнопки, булавки, швейні голки, гачки, мілкі частини іграшок), а також зубні протези.
Спостерігаються і живі чужорідні тіла, при вживанні води із струмка чи джерела в ротову порожнину можуть проникати п’явки. Живі чужорідні тіла частіше зустрічаються в країнах із жарким кліматом.
Сприяє потраплянню чужорідних тіл у глотку розмова і сміх під час їжі. Гострі чужорідні тіла застряють у ротоглотці (в піднебінних мигдалинах, піднебінних дужках, мигдалину, розміщену в корені язика), більші чужорідні тіла зупиняються над входом у стравохід або гортань, при цьому вони можуть закрити просвіт гортані і викликати удушення.
Симптоми залежать від розмірів, форми, місця потрапляння і часу знаходження чужорідного тіла. Основними симптомами є біль у горлі, який посилюється при ковтанні, відчуття чужорідного тіла в горлі. Відмічається затруднення при ковтанні їжі, підвищене слиновиділення. Більші чужорідні тіла можуть викликати кашель і різке затруднення дихання, порушення мови. В місці травмування на стінці глотки виникає запальний процес, больові відчуття посилюються.
Чужорідне тіло глотки, травмуючи слизову оболонку, може викликати ряд ускладнень: абсцеси глотки, паратонзилярний абсцес, флегмону шиї, кровотечі. Часто ускладнення виникають через те, що хворі ковтають тверді шматочки хліба. Замість того, щоб проштовхнути кісточку, яка застрягла, твердий шматочок додатково травмує і подразнює рану.
Ні в якому разі не слід видаляти чужорідне тіло самостійно. Необхідно звернутися за допомогою до лор-лікаря або викликати швидку допомогу.
Г.МАТВІЙЧУК, лор-лікар міськрайТМО