ПРОФІЛАКТИКА ШКІРНИХ ТА ВЕНЕРИЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Серед захворювань шкіри досить поширені хвороби, які є заразними для оточуючих, а саме: короста, мікроскопія (стригучий лишай), мікоз ступнів. Ці шкіряні інфекції передаються безпосередньо шляхом контакту хворої людини або її речей із здоровою людиною.
Короста — це хвороба гострозаразна і досить розповсюджена. Серед населення нашої області збудником корости є кліщ. На місці проникнення кліща на шкірі з’являється міхурець, хворого турбує свербіж, особливо у нічний час. Улюблене місце паразитування кліщів — ділянка живота, стегна, сідниці, міжпальцеві проміжки кисті, молочні залози, статеві органи у чоловіків.
У зв’язку з сильним свербежем у хворої людини порушується сон, підвищується нервове збудження. В місцях розчісування можуть бути запалення і гнійничкові висипання. Зараження коростою відбувається різними шляхами: при тісному контакті з хворими, користуванні спільними предметами побуту, постільною і натільною білизною, одягом, іграшками, при потисканні рук.
Часте миття і охайність, користування особистим рушником, постіллю, як правило, запобігають зараженню.
При виявленні хворого на коросту в дитячому колективі чи сім’ї потрібно оглянути всіх контактних, хворих ізолювати. Не можна займатися самолікуванням, яке може призвести до хронічного перебігу хвороби та ускладнень. Тільки своєчасна консультація у лікаря дерматовенеролога дозволяє правильно поставити діагноз та вилікувати хворого в короткий час.
Мікроспорія, або стригуючий лишай — заразне захворювання шкіри, яке зустрічається не тільки у людей, але й у тварин (котів, собак, великої рогатої худоби).
Частіше хворіють діти.
Грибки, що викликають це захворювання, містяться у лусочках, шкірі, в ураженому волоссі.
Зараження стригучим лишаєм відбувається при контакті здорової людини з хворим чи хворою твариною.
Зараження може відбуватися через загальну постіль, одяг, головні убори, гребінці, рушник, яким користувалась хвора людина. Діти часто заражаються стригучим лишаєм від тварин — кішок, собак, коли беруть їх на руки, притуляють до обличчя.
У сільській місцевості зараження грибковим захворюванням найчастіше відбувається від хворих корів, телят, коней.
Найважливішою умовою успішної боротьби із поширенням грибкових захворювань шкіри і волосся є дотримання правил гігієни: чистота тіла, оселі і місць загального користування.
Не можна носити чужі головні убори — шапки, косинки, а також користуватися чужим гребінцем, чужою подушкою і постіллю, білизною і одягом, які були в користуванні хворої людини без попередньої їх дезінфекції.
Дитина, яка хворіє стригучим лишаєм, не повинна відвідувати школу, дитячий садок до повного одужання. Усіх членів сім’ї хворого повинен оглянути лікар.
Усі хворі мікроспорією повинні пам’ятати, що своєчасне звернення до медичного закладу, правильне лікування і виконання призначень лікаря веде до повного одужання, попереджує небезпеку поширення цієї гострозаразної хвороби.
Серед дорослого населення досить поширене заразне шкірне захворювання — мікоз ступнів.
Фактором, які сприяють появі цього захворювання, є: підвищена пітливість ступнів, плоскостопість, недотримання гігієни, користування чужим взуттям, шкарпетками.
Зараження може відбутись у лазні, басейні, душових, педікюрному кабінеті при їх незадовільному санітарному стані. Збудник інфекції — грибок, що вражає шкіру, нігті, проявами хвороби, є також симптоми: свербіж, тріщини між пальцями, поява міхурців на підошвах, ерозії, лущення.
Заходи профілактики мікозу ступнів доступні кожній людині: дотримання гігієни шкіри ступнів, часте миття, утримання в чистоті ніг та шкарпеток.
Відвідуючи лазню, басейн, душову, необхідно користуватись особистим рушником та предметами особистої гігієни, не ходити босоніж.
Крім заразних шкірних захворювань, для здоров’я людини небезпечні венеричні захворювання — це захворювання, які передаються статевим шляхом.
Найбільш поширені серед них — сифіліс, гонорея, трихомоніаз.
Венеричні хвороби передаються статевим шляхом, рідко побутовим (це стосується дітей, ослаблених людей). Джерело зараження — хвора людина.
Сифіліс — це хронічне інфекційне венеричне захворювання, яке вражає шкіру, внутрішні органи, нервову систему.
На шкірі сифіліс проявляється висипкою, у вигляді виразки на статевих органах, інколи — на тулубі та кінцівках. Найнебезпечніше ураження — інфекцією внутрішніх органів та нервової системи, а також вплив на плід у вагітних жінок, хворих на сифіліс.
Гонорея та трихомоніаз — венеричні захворювання, що вражають сечостатеву систему. Хвороба супроводжується гнійними виділеннями із статевих органів. Найчастіше ускладненням цих хвороб є чоловіче та жіноче безпліддя, хронічні запальні процеси сечостатевої системи.
Як застерегти себе від венеричних хвороб:

  • уникати випадкових статевих зв’язків, не вести безладне статеве життя;

  • мати постійного статевого партнера, користуватися бар’єрними методами захисту — презервативами, це зменшить ризик зараження;

  • при будь-яких підозрах на венеричну хворобу звертатися до лікаря;

  • не займатися самолікуванням;

  • дотримуватись статевої гігієни.


При шкірвендиспансері функціонує кабінет анонімного обстеження.
Ю.ПОПРОЦЬКИЙ, завідуючий шкірвендиспансером