ПРОФІЛАКТИКА РОЗВИТКУ РАКУ ПОРОЖНИНИ РОТА

Злоякісні пухлини порожнини рота і ротоглотки складають 3-5% усіх випадків злоякісних захворювань. Щорічно в світі більш як 3 млн. людей захворюють на цю недугу, більш як половина хворих помирає від цієї хвороби. За останні 30 років в усьому світі спостерігається тенденція зростання захворювання на рак порожнини рота, а в деяких країнах світу вона збільшилася майже втричі. В Україні за останні 20 років також відзначається тенденція зростання захворюваності й смертності від цієї хвороби.
У даний час відомі деякі фактори, що підвищують ймовірність розвитку раку порожнини рота й ротоглотки.
Тютюн. Серед курців рак порожнини рота й ротоглотки виникає в 6 разів частіше, порівняно з людьми, які не палять. Люди, які палять та водночас вживають спиртні напої, підвищують ризик захворюваності на рак більш ніж у 10 разів. У 35% хворих, які продовжують палити після лікування раку, згодом розвиваються інші злоякісні пухлини порожнини рота, ротоглотки або гортані. У курців люльки є значний ризик виникнення раку губи. Жувальний тютюн найчастіше викликає рак щоки, ясен і губи і підвищує ризик розвитку раку цих локалізацій у 50 разів. Робота або проживання серед курців (пасивне паління) — також чинник ризику виникнення раку порожнини рота і ротоглотки.
Алкоголь. У людей, які зловживають спиртними напоями, рак цієї локалізації трапляється в 6 разів частіше, порівняно з тими, котрі не вживають алкоголю.
Передпухлинні захворювання. За даними світової статистики, в 20-50% рак порожнини рота виникає на фоні деяких передпухлинних захворювань, таких як лейкоплакія, еритроплакія, папілома, хвороба Боуена. Остання належить до облігатних передпухлинних захворювань (практично завжди ця хвороба перетворюється на рак). Найбільш часто вогнища лейкоплакії знаходяться на слизовій щоки, язика і мають вигляд нальотів білого кольору, які неможливо зняти. Трансформація лейкоплакії та еритроплакії на ракову пухлину спостерігається у 15-20% хворих.
Гігієна роту. Роль гігієни порожнини рота відіграє важливу роль у профілактиці раку. Постійне травмування слизової рота каріозними зубами, погано виготовленими протезами призводить до утворення хронічних виразок, а потім і раку порожнини рота. Запущені форми пародонтозу, зубний камінь, постійні присутні інфекції у порожнині рота також підвищують ризик розвитку раку.
Харчування. Неповноцінне харчування з низьким вмістом овочів, фруктів підвищує ризик раку порожнини рота й ротоглотки. Деякі кулінарні звички у різних народів світу, такі як вживання дуже гарячої або гострої їжі, також призводить до розвитку раку порожнини рота.
Вік. Ймовірність розвитку раку порожнини рота і ротоглотки підвищується з віком, особливо після досягнення 35-річного віку.
Стать. Рак порожнини рота більш ніж удвічі частіше виникає у чоловіків, порівняно з жінками. За наявності одного або декількох нижче перерахованих ознак або симптомів протягом 2-х і більше тижнів необхідно невідкладно проконсультуватися з лікарем.

  • Тривала невигойна виразка в роті.

  • Нестихаючий біль у порожнині рота.

  • Припухлість або потовщення щоки.

  • Білі або червоні плями на яснах, щоці, мигдалинах або слизовій оболонці порожнини рота.

  • Відчуття стороннього тіла в горлі.

  • Утруднення жування або ковтання.

  • Оніміння мови.

  • Зміна голосу.

  • Поява припухлості на шиї.

  • Втрата ваги.

  • Довгостроковий утруднений подих.


Варто вказати, що зазначені зміни не обов’язково мають відношення до раку, і можуть бути при ряді інших не пухлинних захворювань. Проте тільки лікар може з’ясувати причину таких змін.
Пам’ятайте: при ранньому виявленні рак порожнини рота успішно лікується!
Г.ШЕВЧУК, лікар-стоматолог