НА БОРЖНИКІВ НАТРАВЛЯТЬ «СПРУТ»

Місцевий Водоканал вирішив всерйоз взятися за повернення боргів. А допоможе в цьому «Спрут» — винахід полтавських колег. Установка, котрій дали таку рішучу назву, дозволяє відмикати злісних неплатників від… каналізації. Поряд із цим, сусідні із відключеним боржником квартири ніяких незручностей не відчують, — пояснює начальник Водоканалу Алла Левицька.
Призвати на допомогу «Спрут» місцеві комунальники змушені від безвиході — ніякі інші засоби, вмовляння й попередження, на боржників не діють. А боргів з боку населення станом на 1 березня накопичилося вже 341 тисяча гривень. При цьому є абоненти, котрі винні за спожиту воду й послуги з водовідведення по декілька тисяч гривень. У першу чергу саме на таких має вплинути «Спрут». До слова, вже є позитивний досвід його роботи в інших українських містах.
Щоб після «закоркування» знову відновити роботу каналізації, боржнику не тільки потрібно буде в повному об’ємі погасити борг, а ще й заплатити «за послуги» — повторний виклик «Спрута» з самої Полтави. За підрахунками Водоканалу, такі роботи можуть обійтися боржнику ледь не в 4 тисячі гривень. Перспективи, вочевидь, мало привабливі.
До рішучих дій Водоканал змушений вдатися не від доброго життя. Вже зараз борг підприємства перед обленерго перевищив 200 тисяч гривень. Енергетики знову погрожують, що в разі несплати обезструмлять підприємство. Тож, чи не єдиний спосіб знайти гроші, щоб розрахуватися за електроенергію, — стягнути борги з населення.
Олег БРЮХАНОВ