НЕ БОРГУЙТЕ ВОДОКАНАЛУ, БО «СПРУТ» ПРИЙДЕ Й ДО ВАС!

НЕ БОРГУЙТЕ ВОДОКАНАЛУ, БО «СПРУТ» ПРИЙДЕ Й ДО ВАС!

\"НЕКерівництво Водоканалу перейшло від попереджень до дій. Установка «Спрут», що від’єднує від централізованої каналізації злісних неплатників за спожиті послуги з водопостачання й водовідведення, вже у Новограді. 10 березня винахід підприємства «Полтававодоканал» залучили до боротьби з новоградськими боржниками.
Принцип дії «Спрута» полтавчани тримають у таємниці. Щоб народні умільці не розсекретили і не знайшли протидію. А результат такий, що всього за 15-20 хвилин, навіть не заходячи до квартири боржника, спецбригада наглухо блокує тому каналізацію. Чим це загрожує, гадаю, здогадатися не складно. Тому, як свідчить практика полтавських «колекторів», здебільшого люди поспішають сплатити борги, щойно побачать у себе у дворі жовтий спецавтомобіль із красномовним написом «Відключення боржників».
Такі бригади, яких у Полтаві чотири, вже простимулювали до сплати боргів жителів понад 150 українських міст. Але для Новограда цей спосіб впливу на неплатників — новинка. І перші боржники, яких, до речі, завчасно попередили про загрозу відключення, не оцінили всю серйозність ситуації. А дарма.
Як розповідають полтавці, яких тільки історій не траплялося з тими, хто відчув на собі дію «Спрута». Кажуть, щойно розуміли, що в каналізацію нічого не зіллєш (і не «сходиш» без наслідків), приїздили в Полтаву за сотні кілометрів, показували сплачені рахунки за воду, і благали все повернути, як було. А для того, щоб «повернути як було», потрібно не лише розрахуватися з боргами, а й оплатити повторний виїзд спецавтомобіля та роботу бригади.
Серед боржників трапляються й такі, хто взагалі забув, як це платити за спожиту воду. Контролери свідчать, що є абоненти, які не сплачують рахунків ще з 2001 року. Суми боргу в них набігли — до семи тисяч гривень. Ніякі гуманні важелі впливу на таких не діють. Як наслідок — загальний борг населення перед Новоград-Волинським Водоканалом вже дотягує до 350 тисяч. Недоотримання коштів у таких розмірах ставить під загрозу нормальну роботу підприємства. Тому й надіються у Водоканалі, що зарадить «Спрут».
Сумлінні платники за комунальні послуги, з якими довелося поспілкуватися, ось таку ідею примусового стягнення боргів сприймають схвально. Мовляв, якщо одні знаходять кошти заплатити за воду, газ чи тепло, то чому інші мають користуватися благами цивілізації задарма? Тим більше, що у списках найбільш злісних боржників Водоканалу трапляються й достатньо заможні місцеві жителі — власники кафе й магазинів, інших видів бізнесу.
* * *

Наостанок — деяка цікава інформація. Так би мовити — для порівняння. Як вдалося з’ясувати, у Полтаві вода для населення дешевша, ніж у Новограді. У нас тариф 7 гривень, а у них — 4,34 гривні за куб (постачання — 2,74 грн., відведення — 1,60 грн.). До того ж, у Полтаві воду постачають не з річки, як у нас, а зі свердловин глибиною близько 800 метрів!
Із заступником генерального директора «Полтававодоканалу» Василем Забишним нам вдалося поспілкуватися телефоном. Як повідомив Василь Іванович, забір води здійснюють понад двадцять свердловин. «Кришталево чиста вода. А запаси такі, що вистачить ще на два таких міста як Полтава», — не без гордості повідомив керівник. При цьому на запитання, чому не здійснюють водозабір із річки, адже так простіше, дуже здивувався: мовляв, це ж стільки проблем із очисткою. Мимоволі подумалося: якщо вже наш місцевий Водоканал переймає досвід полтавських колег у плані боротьби із боржниками, то, може б, спробували перейняти й інший досвід?
Олег БРЮХАНОВ