«У МЕНЕ Ж НЕ ТРИ РУКИ», —

«У МЕНЕ Ж НЕ ТРИ РУКИ», —

\"«УБУРКНУВ ВОДІЙ СМІТТЄВОЗА НА ЗАУВАЖЕННЯ, ЧОМУ НЕ ЗАБРАВ УСІ ПАКЕТИ ЗІ СМІТТЯМ
Програма вивозу сміття з приватного сектора є предметом неабиякої гордості міської влади. На відміну від багатьох інших, не потребуючи значних затрат та державного фінансування, ця програма дозволила «розвантажити» міські вулички й провулки від побутових відходів, зменшити число стихійних сміттєзвалищ. Тому влада при кожній ліпшій нагоді поспішає рапортувати про успіхи на цьому поприщі. Однак, як і в кожній бочці меду, завжди є ложка дьогтю. А невдоволені звернення до газети щодо вивозу сміття, кількість яких зросла останнім часом, показують, що дьогтю в цій бочці доволі багато.
«Протягом двох останніх місяців не вивозилося сміття з вулиці Переяславської. Довелося мішки зі сміттям складувати в гаражі», — жаліються одні. На вулицях за ринком «Урожай» теж машину-сміттєвоз не бачили вже давно. А якщо й проїжджала, — забирала не все. «Поставив три мішки. Водій, зі словами «у мене ж не три руки», забрав тільки два», — обурено повідомляють інші.

Люди демонструють укладені договори, в яких чітко зазначено — сміття мають забирати двічі на місяць. Об’єми — до чотирьох пакетів загальною вагою до 25 кілограмів. Мовляв, усе чітко і зрозуміло? Чи сміттєвоз уже треба з квітами зустрічати, як воїнів-визволителів?
Щоб з’ясувати, що це — тимчасовий збій чи системна криза програми, ми звернулися до начальника управління ЖКГ міської ради Володимира МИСІНА.

— Дійсно, були проблеми зимою, коли в окремі вулички машина не могла заїхати, бо не були прочищені дороги, — ви­знав представник влади, — але зараз все нормалізувалося, — поспішив запевнити В.Мисін.
Влада погоджується — нарікань вистачає. Але, кажуть, не слід у всьому винити тільки організацію, якій ввірено вивозити сміття. Часто й самі люди або взагалі не укладають договорів і не платять гроші, а послугу вимагають, або не за графіком виставляють пакети зі сміттям на дорогу, або ставлять стільки пакетів, що перевищують разову норму вивезення.
В останньому випадку, зі слів представника влади, потрібно додатково сплатити за зайві кілограми (чи пакети). По квитанції, які є у водія сміттєвоза. (Виникає питання: хто його на вулиці переважуватиме — вклалися у норму чи ні. Якщо сумлінний водій, то забере все, в іншому разі — суперечки неминучі.)
Не щастить відчути всі блага програми жителям тупикових провулків — до них сміттєвози, як правило, не заїжджають. «Ну, піднесіть пакети зі сміттям тих сто метрів до дороги! Машина ж не скрізь може заїхати!», — відповідає на таке начальник житлово-комунального управління.
І все ж, якщо з тих чи інших причин сміття не вивозять, хоча є договір і за послугу сплачено, влада радить повідомляти про такі випадки у «Міськкомунсервіс» — підприємство, що технічно забезпечує програму вивозу сміття. Ось телефони: 5-35-59 (основний), 5-30-19, 5-30-06.
Цими днями до редакції надійшов ще один лист із цього питання. Мешканець міста стверджує, що він — «за чистоту, порядок і справедливість» і запитує, чи зобов’язаний він платити за ту послугу, якою не користується. Мається на увазі, чи повинен господар приватної садиби укладати договір на вивіз сміття, якщо сміття, пише в листі, у нього немає. «Яке правопорушення я здійснив? А, може, це влада щось порушує — є чи нема послуги, а договір — укладай?», — мовиться у листі.
— Не може такого бути, щоб не було сміття зовсім, — парирує таке питання начальник управління ЖКГ. — Тим більше, що є затверджені Кабміном норми на побутові відходи. Коли влада розробляла програму, то ними й керувалася. Але практика показує, що в людей накопичується навіть більше сміття, аніж підпадає під норму, — роз’яснює ситуацію Мисін.
Власне, плата за вивезення сміття (вважай, чистоту міста) — доволі символічна: 4 гривні — якщо в будинку проживає одна людина, 6 гривень — якщо мешканців більше. А для пільговиків — ще дешевше. І нині відповідні договори уклали 83% жителів приватного сектора. Але ж зазвичай люди не скаржаться, що за послугу доводиться дорого платити, — нарікають на тих, хто це сміття не вивозить. А тоді собаки його розтягнуть по всій вулиці — і прощай порядок і благоустрій…
Програма діє з 2005 року. І, як вже згадувалося, в місті прижилася. Але ось такі, типові, нарікання плюс необхідність збільшення норм та, можливо, навіть тарифу спонукають владу переглянути програму вивезення сміття з приватного сектора. Як повідомив Мисін, це питання внесуть до порядку денного одного із найближчих засідань виконкому. Тож, населення міста має нагоду звернутися до влади із питаннями, побажаннями і пропозиціями. По-можливості, конструктивні зауваження обіцяють врахувати.
* * *

В останній момент, коли газета вже готувалася до друку, стало відомо, що з тих вулиць, звідки лунало найбільше нарікань, сміття таки вивезли. Однак висновки робити зарано. Почекати слід щонайменше два тижні, коли за графіком сміттєвоз повинен буде приїхати знову.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА