ПОБУТОВИЙ ГАЗ — БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ!

29.01.10 р. в селі Озадівка Бердичівського району в приватному житловому будинку стався нещасний випадок, унаслідок якого загинули 4 особи — члени однієї родини. Як з’ясувалося, сусіди бачили сім’ю останній раз кілька днів тому. Занепокоївшись, вони зателефонували правоохоронним органам. За однією з версій, смерть настала внаслідок отруєння чадним газом, що виділявся від газової плити, яка використовувалась для обігріву приміщення.
01.02.10 р., в ніч з суботи на неділю, до «швидкої» зателефонував 52-річний житель Коростеня. Він повідомив, що всім членам його родини зле, їм дошкуляє нудота і навіть запаморочення. Як з’ясувалося, родина в суботу влаштувала «банний день». Для нагріву води використовували «бездимний» газовий котел. Щоб після водних процедур не застудитися, вікна всюди позакривали. Близько півночі з «бездимного», начебто, котла в квартиру потрапило стільки чадного газу, що сам господар, його дружина, дочка та 5-річний онук отримали отруєння. Після надання медичної допомоги чоловіка з лікарні виписали. Жінки та малеча — в реанімації.
Вранці 3-го лютого на пульт оперативно-рятувальної служби «101» надійшов дзвінок від житомирянки, яка розповіла, що напередодні вона здала свою квартиру двом іногороднім чоловікам. У призначений час наступного дня квартировинаймачі двері не відчинили. Зачинені та запітнілі вікна її оселі викликали погане недобре передчуття. Жінка зателефонувала рятувальникам та правоохоронцям. З допомогою автодрабини бійці МНС потрапили всередину квартири. Для захисту органів дихання та зору використали спеціальні апарати, оскільки в кімнаті відчувалася важка атмосфера. На ліжках вони виявили тіла двох загиблих 33-річних чоловіків. Після провітрювання приміщення були викликані працівники аварійної служби ВАТ «Житомиргаз», які з допомогою газоаналізатора встановили, що вміст окису вуглецю у повітрі втричі перевищує допустиму норму. Встановлена на кухні «бездимна» газова колонка, що передбачена для обігріву лише 5 літрів води на хвилину, використовувалась для наповнення гарячою водою цілої ванни. Будинкова вентиляційна система була не в змозі вивести з квартири чадний газ. Окрім того, сама колонка встановлена з чисельними порушеннями.
Це далеко не перший випадок у Житомирі, коли, так звані, «бездимні» колонки вбивають людей цілими сім’ями або укладають на лікарняні ліжка.
О 15:30 13-го березня в місті Бердичів, що на Житомирщині, в трикімнатній квартирі двоповерхового житлового будинку на 18 квартир стався вибух, внаслідок чого загинула 44-річна жінка. У постраждалій квартирі вибиті всі вікна, обвалилося горищне перекриття над кухнею, ванною, житловою кімнатою, зруйновані стіни, суміжні з двома квартирами. Також у квартирі №17 обвалилося перекриття над житловою кімнатою. В зовнішній несучій стіні утворилася тріщина близько 5 см.
У всіх випадках виникнення надзвичайних ситуацій негайно викликайте службу порятунку МНС за телефонним номером 101!
Державний пожежний нагляд м.Новоград-Волинський