…ЯК ПІВЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ

…ЯК ПІВЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ

Двісті сімдесят спортсменів із більшості регіонів України, включаючи Автономну республіку Крим, стали учасниками відкритого чемпіонату Житомирщини з кіокушин-карате, що відбувся 21 березня у Новограді-Волинському. Така масовість дала підстави його організаторам і гостям без жартів стверджувати, що ці змагання — фактично як півчемпіонату України.


Представницький турнір, який в останні роки закріпив за собою чільне місце у календарі всеукраїнських чемпіонатів із цього виду спорту, вшанували своєю присутністю перші особи українського карате. Зокрема, національний представник міжнародної організації кіокушин-кан карате в Україні Костянтин Височинський. Пан Височинський, який, до слова, на змаганнях у Новограді буває вже не вперше, дав високу оцінку рівню спортсменів та загалом організації турніру.
Змагання відбулися впродовж одного дня у спортивному залі промислово-економічного технікуму. Суперництво проходило у різних вікових групах — на татамі виходили як хлопчики й дівчатка 7-8 років, так і дорослі, серед яких — ветерани спорту.
На правах господаря чемпіонату Новоград-Волинський представ численною командою. Для одних це була гарна нагода здобути перший змагальницький досвід, для інших, уже досвідчених бійців, — пройти етап підготовки до чемпіонатів і кубків України, які відбудуться незабаром.
Кіокушин-карате – не стільки спорт, як бойове мистецтво, — стверджують каратисти зі стажем. Подивитися на мистецтво у спорті зібралося чимало глядачів. Відтак, активна підтримка вболівальницької братії учасникам була забезпечена.
Головний тренер новоград-волинської команди, організатор турніру Олександр Гордієнко, визнав, що значна частина місцевих бійців цього разу проводила турнір на фоні втоми, що накопичилася від попередніх змагань. Адже спортсмени нині тренуються у надзвичайно інтенсивному графіку. Тому сьогоднішні результати могли бути дещо нижчими, аніж ті, що зазвичай вони здобувають.
Тим не менше, в активі новоград-волинців — 6 перших, 5 других і 8 третіх місць. Серед дорослих чемпіоном турніру став Сергій Венгер (вагова категорія до 60 кг). Фінальний бій Сергій завершив достроковою перемогою.
Поступився у фіналі чемпіону Європи і посів друге місце Іван Пилипчук. Андрій Касянчук за цілком рівного перебігу фінального поєдинку змушений був потіснитися першим місцем супернику після процедури зважування. (Є таке правило: коли минає основний і додатковий час, а переможця не виявлено, — спортсменів зважують. Хто легший — тому й перемога).
Крім них, у дорослих вікових групах призерами (треті місця) стали: Андрій Кравчук, Максим Онищук та Іван Антощук. Позитивних відгуків від тренера заслужив також Павло Сахарук, який, однак, у число призерів не пробився.
У молодших вікових групах переможцями у своїх категоріях стали: Ірина Супрункова, Євгенія Панова, Кристина Пашківська, Гліб Степанов і Ярослава Кушнір. Другі місця посіли: Ярослав Бучовський та сестри Лілія й Катерина Ботіни. Треті призери — Павло Сергійчук, Руслан Костюнін, Володимир Корнійчук, Єгор Сорочинський та Роман Карпішин.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА