ЗАГРОЗА ПОВЕНІ МИНУЛА

Весняна повінь новоград-волинцям вже не загрожує, — повідомляють у міському відділі з питань надзвичайних ситуацій. Нагадаємо, наприкінці лютого, коли річка була вкрита товстою кригою, а земля — значним шаром снігу, міська влада всерйоз непокоїлася можливими наслідками підтоплення і льодоходу. Тоді питання протидії цим стихійним явищам розглядалося на засіданні виконкому та під час спеціальних нарад. Було напрацьовано низку заходів, які б мали бути вжиті в разі понаднормового підвищення води в річці Случ.
На сьогодні рівень води у Случі сягає 2,5 метрів. І перевищує середньо-допустимий приблизно на один метр. До критичної позначки в чотири метри, після якої виникне суттєве затоплення прибережних територій (в тому числі — будинків і присадибних ділянок), як бачимо, ще далеко. Тим більше, що й передумов для високої води в річці вже немає — сніг і лід практично розтанули.
— Нам пощастило з погодою, — коментує ситуацію начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій і мобілізаційної роботи міської ради Сергій Лавренюк, — не було різкого потепління, тому сніг розтанув поступово. Таким чином обійшлося без паводку та його руйнівних наслідків.
Станом на 25 березня до міської ради надійшло всього два звернення від жителів приватного сектора щодо загрози підтоплення. На місця виїде комісія і ви­вчить ступінь загрози та варіанти її ліквідації, — запевнив Лавренюк.
На заходи, спрямовані на боротьбу із підтопленнями, цієї весни міська влада витратила 20 тисяч гривень. Вся сума пішла на те, щоб прочистити дренажну систему біля багатоповерхових будинків по вулиці Пушкіна, 6, 8, де в підвалах почала збиратися вода, і загрожувала дістатися до електрообладнання. До робіт було залучено фірму, яка спеціалізується на такому виді діяльності. Що ж до прибережних територій, самої річки Случ і приватного сектора, — тут поки що обійшлося без фінансових витрат.
Поряд із цим, питання ремонту дамби, що значилася в числі основних об’єктів, які можуть постраждати від льодоходу, не слід знімати з числа першочергових, — підтверджують у відділі з питань надзвичайних ситуацій. Цього року, як кажуть, пронесло. Але ж невідомо, які зими й весни нас чекають попереду.
* * *

А от на території Новоград-Волинського району Случ таки «дає жару». Зокрема, в районі села Мала Цвіля повністю затопило один із мостів. І тепер, доки зійде вода, з одного берега на інший можна дістатися лише на човні.
Олег БРЮХАНОВ