КАРАТИСТИ АТЕСТУВАЛИСЯ НА ПОЯСИ ВИЩОГО РІВНЯ

КАРАТИСТИ АТЕСТУВАЛИСЯ НА ПОЯСИ ВИЩОГО РІВНЯ

Насамкінець насиченого турнірами сезону каратисти стилю кіокушин пройшли випробування навчально-тренувальними зборами, що відбулися у Новограді-Волинському під керівництвом голови обласної федерації з цього виду спорту, володаря чорного пояса Олександра Гордієнка.
Головна мета триденних, надзвичайно інтенсивних і виснажливих тренувань, — покращення навичок і фізичних кондицій, що дозволило спортсменам вийти на вищий рівень підготовки. Разом із місцевими у зборах взяли участь вихованці секцій, що діють у Баранівці й Першотравенську. Загалом — 80 каратистів усіх вікових груп.
У перші два дні — суцільні тренування, тричі на день. Спочатку — у «Морському», на базі «Центру бойових мистецтв», згодом — на природі, на березі річки Случ за Будинком офіцерів.
Як розповів Олександр Гордієнко, у перший день робили акцент на техніку. На наступному етапі — фізична підготовка і спаринги. ­Щодня спортсмени пробігали до 10 кілометрів, виконували безліч вправ на силу, швидкість і витривалість, загартовуючи не тільки м’язи, а й силу волі.
— Спочатку хвилювався, що дитина надто втомлюється. Але все вийшло навпаки — з кожним днем відчувалося, що діти «втягуються», звикають до навантажень. Головне, що їм це подобається, — говорить Ігор Ратушинський, який записав свого сина Володимира у секцію кіокушин карате рік тому, у квітні. — Такі заняття не тільки фізично розвивають дітей, а й виховують у них дисципліну, повагу до старших, привчають до порядку.
Безпосередньо атестація — це здача техніки, кондицій, фізичної підготовки. Обов’язковий елемент — спаринги, а для старших — ще й тамешиварі (розбивання предметів голіруч). Чим вище пояс, на який претендує боєць, тим більше потрібно провести спаринг-боїв, у яких головне — вистояти, не програти. Серед цьогорічних новинок — відпрацювання боїв проти чотирьох озброєних палицями опонентів (таке наші місцеві спортсмени запримітили на Олімпіаді бойових мистецтв, що відбулася в Києві). Але це, ускладнене завдання, — тільки для старших поясів. У підсумку успішно склали іспит 45 із 50 спортсменів.
У планах на літо — спортивно-оздоровчі табори у Криму та Карпатах. А для тренерів та найдосвідченіших бійців — свої навчально-тренувальні збори. Так звана, національна літня школа, що діятиме в Очакові.
Крім того, один із найтитулованіших місцевих каратистів — Андрій Касянчук, який включений до складу збірної України, готується до участі в чемпіонаті Європи (16-21 червня, Румунія). Спортсмен та його тренер сподіваються, що місцеві меценати — шанувальники спорту — посприяють фінансово, аби поїздка на європейський чемпіонат таки відбулася.
Олег БРЮХАНОВ