ДОПОМОГА У НЕДУГАХ

НА ЗАПИТАННЯ ВІДПОВІДАЄ БЛАЖЕННІШИЙ МИТРОПОЛИТ ВОЛОДИМИР:
— Чи допоможе Церква подолати недуг пияцтва?
— На це питання хочеться відповісти риторично. А чи може Господь створити чудо? Ми можемо пригадати євангельську історію, коли Господь зцілив сліпого від народження, який благав про милість до нього, і сказав йому: «Іди, віра твоя спасла тебе» (Лк. 18, 42).
Таким чином, щоб отримати від Господа зцілення, треба вірити і молитися. Для цього Господь і створив Церкву, як особливе місце своєї присутності, та місце, де людина може, залишивши усі земні турботи, звернутися у молитві до Бога. Ми також маємо заступницею Божу Матір, перед чудотворною іконою Якої, що має назву «Невпиванна Чаша», ми молимося про зцілення від недуга пияцтва.
Помічником та заступником на цьому шляху є також святий мученик Воніфатій.
Тож Церква має все необхідне, треба тільки щоб людина скористалася Божою допомогою та доклала власних зусиль. До того ж, велике значення має і молитва близьких людей, котрі мають щире бажання допомогти.
— Як боротися з гріхом пияцтва?
— Церква пам’ятає слова Святого Письма про те, що нерозкаяні «п’яниці… Царства Божого не успадкують», але при цьому не забороняє вживання вина. Церква вважає, що людина здатна подолати спокусу з допомогою Божою.
Коли йдеться про вино, — вона згадує ще дві цитати Слова Божого. Перша: «Вино веселить душу людини». А друге: «Не упивайтеся вином, від якого буває розпуста».
З одного боку, перше чудо Спасителя — це перетворення води на вино під час весілля у Кані Галілейстій. До речі, це сталося тоді, коли вино на весіллі скінчилося.
З іншого боку, ми маємо приклад Іоанна Хрестителя, який зовсім не вживав, як каже Святе Письмо, ані вина, ані сикера (по-нашому — горілки), був великим перед Господом і шанувався в народі.
З болем доводиться констатувати, що пияцтво є однією з головних бід нашого суспільства. Тому майже в кожному храмі нашої Церкви є ікона Божої Матері «Невичерпна Чаша». Саме перед цією іконою ми молимося про надання допомоги Божої для подолання недугу пияцтва нашими близькими.
А долати гріх пияцтва належить, як і інші гріхи, зверненням до Бога про допомогу, а також справжнім каяттям та зміною життя.
А якщо потрібно, то і зверненням до лікаря, бо алкоголізм — це ще й хвороба.
— Доброго дня. Мені 40 років я хворію астмою, стан погіршується. У мене є бажання, якщо воля Господня — в відпустці де-кілька тижднів пожити під святим покровом жіночого монастиря побути разом з сестрами. У мене іще малі діти, і останнім часом я впевнена що це мені допоможе. Скажіть будь ласка чи це можливо взагалі. З повагою Олена.
— Шановна сестро у Христі Олено! Звичайно, це можливе, але Вам потрібно знайти монастир, куди Вам буде зручно дістатися і де Вас зможуть прийняти. Для пошуку монастиря скористуйтеся довідником на цьому сайті.
— Що таке православна медицина? Чи існує вона взагалі? Де у Києві її практикують? Чим вона відрізняється від звичайної?
— Сказати, чи існує православна медицина, важко. І чи можна назвати медициною випадки чудесного зцілення від хвороб після молитви до Бога, або від чудотворних ікон та святих мощей... Церква вшановує святих цілителів — великомученика Пантелеімона, преподобного Агапіта Печерського, безсребреників Косьму і Даміана та інших. Але вони не були лікарями в сучасному розумінні. Ми також знаємо багато випадків зцілення святими людей та постійно звертаємося до них із проханнями про допомогу. Але чи є це медициною?.. Існують православні лікарі, які об’єднуються у товариства православних лікарів. У Києві майже при кожній лікарні є лікарняний храм або молитовна кімната. Опікується лікарняними храмами Києва та православними лікарями настоятель храму святителя Михаїла, першого митрополита Київського, що діє при центральній міській клінічній лікарні №14 (вул.Шовковична, 39/1), протоієрей Роман Барановський. Можете зателефонувати до нього — 255-15-58, 294-55-82.