ОПЕРАЦІЯ «ЛІТО-2010»

З метою попередження правопорушень серед дітей та забезпечення належного громадського порядку, безпеки громадян на території закладів відпочинку та оздоровлення, місць концентрації молоді, проведення масових заходів у період літнього оздоровчого сезону 2010 року міліція проводить операцію під кодовою назвою «Літо-2010».
Загалом заходи, що передбачаються цією операцією, направлені на виявлення фактів бездоглядності, бродяжництва та жебракування дітей, а також безпосередньо профілактику цих негативних явищ, правопорушень та злочинів з боку неповнолітніх.
Силами підрозділу кримінальної міліції у справах дітей та інших зацікавлених служб здійснюються оперативно-розшукові заходи, направлені на виявлення притонів та інших місць, де неповнолітні вживають наркотичні і психотропні засоби, осіб, які втягують підлітків у наркобізнес, неформальних об’єднань неповнолітніх та їх лідерів, орієнтованих на вживання наркотичних засобів, і притягнення винних до кримінальної відповідальності.
Окрім того, нічим не зайняті підлітки, лишаючись без батьківського контролю, дуже часто стають жертвами, а то й самими суб’єктами скоєння злочинів та правопорушень. У Новоград-Волинському районі, наприклад, дільничні інспектори затримали 17-річного молодика, котрий викрав з гаража жительки району бензопилу, чим спричинив матеріальної шкоди на 2 тис. гривень.
Особливу увагу працівники міліції звертають і на підоблікові неблагополучні сім'ї, у яких на вихованні є неповнолітні діти, батьки яких практично не займаються їх вихованням, натомість зловживають спиртними напоями або наркотиками, а також із жорстокістю ставляться до своїх дітей. Звідси і проблема бездоглядності, яку доводиться вирішувати органам внутрішніх справ, службам у справах дітей, а також громадськості. Зокрема здійснюються заходи щодо своєчасного виявлення неблагополучних сімей та осіб, схильних до протизаконної діяльності, проведення з ними профілактичної роботи, а в окремих випадках — і вирішення питання про вилучення неповнолітніх із сімей, якщо перебування у родинному середовищі загрожує їх фізичному або духовному здоров’ю. Загалом із початку проведення заходів працівниками міліції до адміністративної відповідальності за невиконання обов’язків по вихованню своїх дітей притягнуто 15 батьків. З початку року — 174.
Отже, літо у розпалі. А тому правоохоронці радять громадянам відповідальніше ставитися до своїх батьківських обов’язків. Не забувайте постійно пояснювати і нагадувати своїм неповнолітнім дітям про основні правила безпеки, чого б вона не стосувалася. Особливу увагу приділяйте відпочинку на річках, озерах та інших водоймах, адже спекотна пора так і манить дітей до води. Не забувайте, що кількість нещасних випадків, пов’язаних із загибеллю неповнолітніх у воді, на жаль, зростає.
Поясніть дітям правила поведінки у громадських місцях. Це убереже їх від вчинків, пов’язаних із порушенням закону, а також убезпечить від злочинних посягань з боку інших правопорушників чи злочинців. І ще одна важлива порада: не соромтесь цікавитися у своїх дітей, де вони знаходяться і чим займаються в той чи інший час доби. Особливу увагу приділяйте оточенню, в якому вони знаходяться.
Міліція покликана оберігати молодь від скоєння правопорушень та злочинів, однак виховання дитини — прямий обов’язок батьків. Ні за яких обставин не забувайте цю просту і загально прийняту істину.
Олена ПЕТРУК, ст.лейтенант міліції