«ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА»: СИЛА ЖИТТЄДАЙНА

«ЛЕСИНІ ДЖЕРЕЛА»: СИЛА ЖИТТЄДАЙНА

Свято «Лесині джерела» в цьому році, як зазначало багато новоград-волинців, було не таким велелюдним, як минулі роки. Звісно, минулий рік для Звягеля видався ювілейним і з цієї нагоди було і гостей більше, і коштів, що зрозуміло.
Однак і цього року на Міжнародному літературно-мистецькому святі «Лесині джерела» було на що подивитися і новоград-волинцям, і гостям свята, адже, як сказав поет, «Лесині джерела, — сила життєдайна».
Тож почином свята стала вистава Дніпропетровського драматичного театру «Лісова пісня», яка зібрала повну глядацьку залу.
Як завжди, урочистою і незабутньою була святкова хода від музею Лесі Українки до пам'ятника славетній поетесі. В ній взяли участь представники влади, високоповажні гості, представники різних регіонів нашої держави та країн світу. Були гості з Грузії, Хорватії, Білорусі, Росії, Польщі. На вулицях міста вже традиційно працювали вертівки, на яких учасники свята могли продемонструвати свої здібності і таланти.
Та основне дійство того дня проходило на центральній площі біля пам'ятника Лесі Українці. На головній сцені міста відбулося урочисте відкриття свята — «Слово до Лесі». Першим слово взяв міський голова Микола Боровець, який наголосив на тому, що це велика гордість для новоград-волинців — жити в місті, що стало колискою славетної Лесі Українки. М.П.Боровець привітав учасників свята і побажав гарного святкового настрою та всіх земних щедрот, а древньому Звягелю — процвітання.
На головній сцені також було вручено почесні відзнаки нашого міста — орден «Звягеля» — лікарю-хірургу Борису Нємцу, колишньому головному архітектору міста Анатолію Боровику, учаснику бойових дій ВВВ Владиславу Матвєєву, учителю хореографії Юрію Розбицькому, а також ветерану праці в галузі освіти Ользі Шакурі.
На урочистостях виступили почесний громадянин міста, народний депутат України Борис Тарасюк, голова всеукраїнського товариства «Просвіта», заслужений діяч мистецтв України, професор В.І.Фольварочний, заступник голови облдержадміністрації М.М.Дейсан та інші почесні гості.
Як завжди, привернуло до себе увагу «Містечко майстрів» — то справжня виставка народних талантів. Тут можна було придбати вишиванки, рушники, картини, вироби народних умільців.
Заключним акцентом того дня став концерт за участю гурту «Пєсняри» та яскравий і незабутній святковий феєрверк.
Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА